Wykonanie
Focaccia jak wiecie to płaski
chleb zwieńczony
oliwą przypominający pizzę bez nadzienia. Przez wiele wieków focaccia przygotowywana była na Wigilię i święto
Trzech Króli, dziś podawana jest przed posiłkiem by zaspokoić pierwszy głód. Są różne wersje tego płaskiego włoskiego
pieczywa, które można zjeść w różnych częściach świata z różnymi dodatkami w zależności od regionu. Świetnie nadaje się jako dodatek do zup :) Przejrzałam wiele przepisów na focaccię i w żadnym nie ma takiej ilości
oliwy z oliwek jaką stosuje się w naszej Jadalni. Prawdą jest, że podczas lunchu schodzi lepiej niż ciepłe bułeczki a to za sprawą ilości
oliwy, która powoduje, że nasza focaccia rozpływa się w ustach i nie jest sucha, znajdziecie nawet w środku po upieczeniu krople
oliwy z oliwek a zapach... zawdzięczamy tutaj posmarowaniu jeszcze ciepłego ciasta
oliwą rozmarynową, którą również przygotowuje się u nas od podstaw :))Dziś zrobiłam focaccię w domu dla rodziny coby nie zapomnieli jak gotuję, coby widzieli czego nowego się nauczyłam i coby posmakowali co serwujemy i nad czym pracujemy z Kacprem :) Nie posiadam
oliwy rozmarynowej więc moja wersja jest z
oliwą z
suszonych pomidorów, też dobra i też nieźle pachnie ale mimo wszystko polecam tę
rozmarynową bo jest idealna :)
Focacciaprzepis: Chef Daisuke - JadalniaSkładniki:500g
mąki pszennej15g świeżych
drożdży10g
cukru9g
soli50g
oliwy z oliwek do ciasta + 1/4 szklanki do polania wierzchu przed pieczeniem225ml
wody ( ciepłej )* Dodatkowo:
oliwa rozmarynowa,
sól gruboziarnista do posypania przed pieczeniemPrzygotowanie:Rozrobić
drożdże z
wodą,
mąkę,
cukier,
oliwę z oliwek wrzucić do malaksera, dodać rozrobione
drożdże z
wodą i wymieszać. Następnie dodać
sól i dalej mieszać aż ciasto
zrobi się gładkie i elastyczne. Po dotknięciu wyrobione ciasto jest jak gąbka. Przełożyć ciasto do czystego naczynia, przykryć i pozwolić mu podwoić objętość. Następnie przygotować blaszkę, ciasto wyłożyć na blat, lekko je rozwałkować do osiągnięcia rozmiaru blaszki podsypując minimalnie
mąką by się nie przykleiło i przełożyć na blachę do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik rozgrzać do temperatury 220', po wyrośnięciu wciskać w środek ciasta palce by powstały dziury i polać resztą
oliwy tak by każda dziurka była nią zalana i całe ciasto rękoma wysmarować by je dobrze naoliwić. Posypać
solą gruboziarnistą i wsunąć do piekarnika na 12 minut. Uważajcie na to by jej zbytnio nie spiec, powinna być lekko zrumieniona, dosłownie mini mini :)Po wyciągnięciu należy posmarować pędzelkiem ciepłe ciasto
oliwą rozmarynową lub taką jaką macie w domu, ważne by była smakowa!Smacznego :)