Wykonanie
Przeglądając wcześniejsze propozycje Weekendowej Piekarni znalazłam przepis na focaccię z
oliwkami i
rozmarynem. Pyszne zdjęcia i perspektywa użycia
rozmarynu, który bardzo lubię skusiły mnie, żeby ją upiec. I cieszę się, że uległam pokusie bo to naprawdę smaczne
pieczywo. Mięciutkie, pulchne i aromatyczne. Świetnie zastąpiło kanapkę do pracy.
Składniki:15g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 filiżanka ciepłej
wody (200ml)3 1/4 filiżanki
mąki pszennej1 łyżeczka drobnej
soli3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
oliwki zielone lub czarne
rozmarynoliwa do posmarowaniaRozdrobnić
drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać
cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić. Do miski wsypać
mąkę, dodać
drożdże i resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie ok. 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2
razy odgazować i złożyć. Wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm.Obsypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia. Po 1/2 godz palcami zrobić wgłębienia, posmarować
oliwą, w dziurki wsypać
tymianek i włożyć
oliwki. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200stC, na ok.20 min.Smacznego:)