Wykonanie
            Przeglądając wcześniejsze propozycje Weekendowej Piekarni znalazłam przepis na focaccię z 
oliwkami i 
rozmarynem. Pyszne zdjęcia i perspektywa użycia 
rozmarynu, który bardzo lubię skusiły mnie, żeby ją upiec. I cieszę się, że uległam pokusie bo to naprawdę smaczne 
pieczywo. Mięciutkie, pulchne i aromatyczne. Świetnie zastąpiło kanapkę do pracy.

Składniki:15g świeżych 
drożdży1 łyżeczka 
cukru1 filiżanka ciepłej 
wody (200ml)3 1/4 filiżanki 
mąki pszennej1 łyżeczka drobnej 
soli3 łyżki 
oliwy z oliwek extra vergine
oliwki zielone lub czarne
rozmarynoliwa do posmarowaniaRozdrobnić 
drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać 
cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić. Do miski wsypać 
mąkę, dodać 
drożdże i resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie ok. 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2 
razy odgazować i złożyć. Wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm.Obsypać 
mąką i odstawić do wyrośnięcia. Po 1/2 godz palcami zrobić wgłębienia, posmarować 
oliwą, w dziurki wsypać 
tymianek i włożyć 
oliwki. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200stC, na ok.20 min.Smacznego:)