Wykonanie
Focaccię zobaczyłam wczoraj u Isadory, chodziła za mną do wieczora, w końcu nie wytrzymałam. ;) Szczęśliwie w domu nie było
pieczywa, był za to kończący żywot
rozmaryn, który aż prosił, żeby jeszcze do czegoś się przydać... Nie było więc innego wyjścia. :) Wyszło super!Przepis cytuję za Isadorą .
500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soliłyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki posiekanego
rozmarynu300 ml letniej
wodyDwie łyżki
mąki,
cukier oraz pokruszone
drożdże, rozmieszać z 50 ml
wody. Odstawić aż
drożdże ruszą. W tym czasie w dużej misce wymieszać
mąkę z
solą i
rozmarynem.Do miski z
mąką wlać
drożdże,
oliwę i resztę
wody. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Przełożyć na wysypany
mąka blat i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut. Przełożyć na blachę i odstawić na godzinę, by ciasto wyrosło.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec do zrumienienia wierzchu.Najlepiej smakuje maczana w
oliwie z oliwek.Smacznego!