ßßß
 
            
         500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży2 łyżeczki soliłyżeczka cukru2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki posiekanego rozmarynu300 ml letniej wodyDwie łyżki mąki, cukier oraz pokruszone drożdże, rozmieszać z 50 ml wody. Odstawić aż drożdże ruszą. W tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą i rozmarynem.Do miski z mąką wlać drożdże, oliwę i resztę wody. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Przełożyć na wysypany mąka blat i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut. Przełożyć na blachę i odstawić na godzinę, by ciasto wyrosło.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec do zrumienienia wierzchu.Najlepiej smakuje maczana w oliwie z oliwek.Smacznego!
500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży2 łyżeczki soliłyżeczka cukru2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki posiekanego rozmarynu300 ml letniej wodyDwie łyżki mąki, cukier oraz pokruszone drożdże, rozmieszać z 50 ml wody. Odstawić aż drożdże ruszą. W tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą i rozmarynem.Do miski z mąką wlać drożdże, oliwę i resztę wody. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Przełożyć na wysypany mąka blat i wyrabiać ciasto przez około 10-15 minut. Przełożyć na blachę i odstawić na godzinę, by ciasto wyrosło.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec do zrumienienia wierzchu.Najlepiej smakuje maczana w oliwie z oliwek.Smacznego!