Wykonanie
Składniki:- 280g
mąki pszennej- 10g świeżych
drożdży- 170ml ciepłej
wody- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1/2 łyżeczki
soli- 2 łyżki suszonej
bazylii- 4 łyżki pokrojonych czarnych
oliwekSposób przygotowania:1. Do miski wsypujemy
mąkę, następnie dodajemy pokruszone
drożdże,
wodę z
oliwą oraz
sól.2. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 min., aż ciasto wyrośnie.3. Następnie odrywamy 1/3 część ciasta i odkładamy na bok. Pozostałe mieszamy z 3 łyżkami
oliwek i
bazylią, formujemy podłużny bochenek.4. Pozostawioną 1/3 część ciasta rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4cm, smarujemy lekko
wodą, posypujemy resztą
oliwek, układamy wcześniej uformowany bochenek, owijamy go
ciastem. Bochenek układamy łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko go nacinamy, posypujemy
bazylią i odstawiamy na ok. 25 min., aż jeszcze podrośnie.5.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy ok. 35 min. (do suchego patyczka).Inspiracja:kulinarne-rozkosze