ßßß Cookit - przepis na Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment

Chleb oliwkowy – śródziemnomorski eksperyment

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 chleby
50 g drożdży
500 ml zimnej wody
50 ml oliwy z oliwek
850 g pszennej mąki
1 łyżka soli
Nadzienie
1 doniczka świeżej bazylii
2 łyżki parmezanu, utartego
25 czarnych oliwek, mały słoik
2 łyżki oliwy
Drożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj po połowie nadzienia na każdym placku i złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie skręć chleb w jedną stroną. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 250ºC. Włóż wyrośnięty chleb do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony chleb wyjmij na metalową kratkę ostudź.
Spara Spara
Spara Spara
Źródło:https://codojedzenia.pl/chleb-oliwkowy-przepis