Wykonanie
Składniki:2
chleby50 g
drożdży500 ml zimnej
wody50 ml
oliwy z oliwek850 g
pszennej mąki1 łyżka
soliNadzienie1 doniczka świeżej
bazylii2 łyżki
parmezanu, utartego25 czarnych
oliwek, mały słoik2 łyżki
oliwyDrożdże pokrusz i rozpuść w zimnej wodzie. Dodaj
oliwę,
mąkę i zacznij zarabiać ciasto. Dodaj
sól i zarabiaj dalej do uzyskania elastycznego ciasta. Ciasto lekko się klei ale takie ma być. Przykryj naczynie folią i odstaw
chleb do wyrośnięcia na godzinę. Przygotuj nadzienie. Wszystkie składniki zmiksuj na gruboziarnistą pastę.Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i złóż kilka
razy, pozostaw na 10 minut. Następnie podziel ciasto na dwie równe porcje i każdą rozwałkuj na prostokąt o grubości 1,5 cm. Rozsmaruj po połowie nadzienia na każdym placku i złóż na pół wzdłuż dłuższego brzegu. Następnie skręć
chleb w jedną stroną. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 250ºC. Włóż wyrośnięty
chleb do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony
chleb wyjmij na metalową kratkę ostudź.Spara SparaSpara Spara