Wykonanie
Przepyszne
chlebki doskonale smakujące z
masełkiem lub po prostu z dobrą
oliwą i
suszonymi pomidorami.... Zniknęły błyskawicznie... jeszcze nawet do końca nie zdążyły wystygnąć.... Przepis pochodzi z książki "Thermomix-tak lubię gotować". Polecam :)Składniki:300g letniej
wody80g
oliwy z oliwek30g świeżych
drożdży700g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli170g
sera feta pokrojonego na małe kawałki50g
cebuli100g
oliwek bez pestek (zielone, czarne lub wymieszane przekrojone na pół)wykonanie thermomix:do naczynia wlać
wodę,
oliwę i
drożdże. Wymieszać 1min 30 sek/temp. 37/obr2. Dodać
mąkę,
sól i wyrobić 3 min/obr.interwał. Ciasto wyjąć z naczynia i podzielić na dwie częśći.Do naczynia włożyć pokrojony
ser feta i jedną część ciasta. Wymieszać 30s/obr. interwał. Wyjąć. Do naczynia włożyć
cebulę i posiekać 5s/obr.5 Dodać drugą część ciasta i
oliwki. Wymieszać 30s/obr.interwał.Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podrośnięcia (ma podwoić wielkość). Po tym czasie lekko wyrobić i uformować dwa zgrabne bochenki. Ułożyć je na blaszce obsypanej
mąką i odstawić do napuszenia na ok 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 minut w temp 200 stopni. (
chleb postukany od
spodu ma wydawać głuchy dźwięk).Upieczone
chlebki wyjąć i studzić na kratce. Rozkroić po wystygnięciuwykonanie tradycyjne:
drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
oliwe i odstawić na 10 minut aż zaczną pracować. Następnie wyrobić je dokłądnie na gładko z
mąką i
solą. Ciasto powinno być elastyczne ale nie twarde. Jeśli takie jest dodać odrobine
wody. Podzielić je na dwie częśći. Do jednej dodać pokrojony
ser feta a do drugiej pokrojone
oliwki i posiekaną drobno
cebulę. Dobrze wyrobić i przełożyć do naoliwionej miski i odstawić do podrośnięcia (ma podwoić wielkość). Po tym czasie lekko wyrobić i uformować dwa zgrabne bochenki. Ułożyć je na blaszce obsypanej
mąką i odstawić do napuszenia na ok 20 minut. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 minut w temp 200 stopni. (
chleb postukany od
spodu ma wydawać głuchy dźwięk).Upieczone
chlebki wyjąć i studzić na kratce. Rozkroić po wystygnięciuSmacznego :)