Wykonanie
Jak Wam już
pisałam, pierwszy raz w życiu wczoraj piekłam
chleb. Już dawno miałam na to ochotę, ale jakoś nie mogłam się zebrać.Szczerze powiedziawszy sam
chleb jest prosty i szybki w przygotowaniu, długi jest jedynie czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta a później
chleba. Tym razem użyłam
oliwek i
suszonych pomidorów, ale w przyszłości mam zamiar wypróbować inne rodzaje
chleba.Następny na pewno upiekę
chleb cebulowy z
chilli, bo na ten też mam ochotę.Sun dried tomatoe and
olive bread
Składniki:
900 dkg
mąki pszennej500 ml letniej
wody5 dkg
drożdży2 łyżki
cukru3 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oliwy z oliwek (używam
oliwy ze słoika z
suszonymi pomidorami)22 dkg
oliwek ( czarnych
oliwek dwa
razy więcej niż zielonych)1/2 szklanka
suszonych pomidorówPrzygotowanie:
Do dużej miski włożyć przesianą
mąkę,
sól, pokruszone
drożdże i
cukier. Wymieszać. Upewnijmy się iż
drożdże i
sól nie są przy sobie w trakcie dodawania ich do
mąki, gdyż może to spowodować iż ciasto po prostu nie wyrośnie.Do suchych składników stopniowo dodawać lekko ciepłą
wodę,
woda nie może być zbyt gorąca ma być tylko troszkę ciepła. Zbyt gorąca
woda sprawi, że
drożdże zostaną zbite i nie wyrosną.Jeżeli ciasto będzie zbyt wolne/rzadkie, dosypać więcej
mąki. Ciasto ma
mieć dość stabilną konsystencje. Nie może jednak być ani zbyt wolne ani zbyt twarde, musimy znaleźć coś pomiędzy tymi dwoma konsystencjami. Na końcu dodać
oliwę z oliwek. Ja dodaję
oliwę z zalewy, w której były
suszone pomidory.
Oliwki i
pomidory pokroić w kostkę o grubości 1/2 centymetra. Ciasto wyrabiać intensywnie przez 5 minut. Po wyrobieniu odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.Po 25 minutach ciasto wyłożyć z miski na stolnicę, podsypać
mąką, lekko wyrobić i włożyć do naszej formy na ciasto. Ja moje foremki wysmarowałam lekko
oliwą z oliwek. Moja brytfanka była długości jakichś 30 cm i szeroka na 10. Wystarczyło mi ciasta na dwie takie brytfanki.Po włożeniu ciasta do brytfanki, górę lekko naciąć nożem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Włożyć ciasto i piec 1 godzinę.Po upieczeniu
chleb odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Smacznego.