ßßß
 
            
         Składniki:
Składniki: 900 dkg mąki pszennej500 ml letniej wody5 dkg drożdży2 łyżki cukru3 łyżeczki soli1/3 szklanki oliwy z oliwek (używam oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami)22 dkg oliwek ( czarnych oliwek dwa razy więcej niż zielonych)1/2 szklanka suszonych pomidorówPrzygotowanie:
900 dkg mąki pszennej500 ml letniej wody5 dkg drożdży2 łyżki cukru3 łyżeczki soli1/3 szklanki oliwy z oliwek (używam oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami)22 dkg oliwek ( czarnych oliwek dwa razy więcej niż zielonych)1/2 szklanka suszonych pomidorówPrzygotowanie:

 Do dużej miski włożyć przesianą mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Upewnijmy się iż drożdże i sól nie są przy sobie w trakcie dodawania ich do mąki, gdyż może to spowodować iż ciasto po prostu nie wyrośnie.Do suchych składników stopniowo dodawać lekko ciepłą wodę, woda nie może być zbyt gorąca ma być tylko troszkę ciepła. Zbyt gorąca woda sprawi, że drożdże zostaną zbite i nie wyrosną.Jeżeli ciasto będzie zbyt wolne/rzadkie, dosypać więcej mąki. Ciasto ma mieć dość stabilną konsystencje. Nie może jednak być ani zbyt wolne ani zbyt twarde, musimy znaleźć coś pomiędzy tymi dwoma konsystencjami. Na końcu dodać oliwę z oliwek. Ja dodaję oliwę z zalewy, w której były suszone pomidory.Oliwki i pomidory pokroić w kostkę o grubości 1/2 centymetra. Ciasto wyrabiać intensywnie przez 5 minut. Po wyrobieniu odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.Po 25 minutach ciasto wyłożyć z miski na stolnicę, podsypać mąką, lekko wyrobić i włożyć do naszej formy na ciasto. Ja moje foremki wysmarowałam lekko oliwą z oliwek. Moja brytfanka była długości jakichś 30 cm i szeroka na 10. Wystarczyło mi ciasta na dwie takie brytfanki.Po włożeniu ciasta do brytfanki, górę lekko naciąć nożem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Włożyć ciasto i piec 1 godzinę.Po upieczeniu chleb odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Smacznego.
Do dużej miski włożyć przesianą mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Upewnijmy się iż drożdże i sól nie są przy sobie w trakcie dodawania ich do mąki, gdyż może to spowodować iż ciasto po prostu nie wyrośnie.Do suchych składników stopniowo dodawać lekko ciepłą wodę, woda nie może być zbyt gorąca ma być tylko troszkę ciepła. Zbyt gorąca woda sprawi, że drożdże zostaną zbite i nie wyrosną.Jeżeli ciasto będzie zbyt wolne/rzadkie, dosypać więcej mąki. Ciasto ma mieć dość stabilną konsystencje. Nie może jednak być ani zbyt wolne ani zbyt twarde, musimy znaleźć coś pomiędzy tymi dwoma konsystencjami. Na końcu dodać oliwę z oliwek. Ja dodaję oliwę z zalewy, w której były suszone pomidory.Oliwki i pomidory pokroić w kostkę o grubości 1/2 centymetra. Ciasto wyrabiać intensywnie przez 5 minut. Po wyrobieniu odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.Po 25 minutach ciasto wyłożyć z miski na stolnicę, podsypać mąką, lekko wyrobić i włożyć do naszej formy na ciasto. Ja moje foremki wysmarowałam lekko oliwą z oliwek. Moja brytfanka była długości jakichś 30 cm i szeroka na 10. Wystarczyło mi ciasta na dwie takie brytfanki.Po włożeniu ciasta do brytfanki, górę lekko naciąć nożem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Włożyć ciasto i piec 1 godzinę.Po upieczeniu chleb odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Smacznego.