ßßß Cookit - przepis na Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami

Chleb z suszonymi pomidorami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Jak Wam już pisałam, pierwszy raz w życiu wczoraj piekłam chleb. Już dawno miałam na to ochotę, ale jakoś nie mogłam się zebrać.
Szczerze powiedziawszy sam chleb jest prosty i szybki w przygotowaniu, długi jest jedynie czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta a później chleba. Tym razem użyłam oliwek i suszonych pomidorów, ale w przyszłości mam zamiar wypróbować inne rodzaje chleba.
Następny na pewno upiekę chleb cebulowy z chilli, bo na ten też mam ochotę.
Sun dried tomatoe and olive bread
Składniki:
900 dkg mąki pszennej
500 ml letniej wody
5 dkg drożdży
2 łyżki cukru
3 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek (używam oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami)
22 dkg oliwek ( czarnych oliwek dwa razy więcej niż zielonych)
1/2 szklanka suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Do dużej miski włożyć przesianą mąkę, sól, pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Upewnijmy się iż drożdże i sól nie są przy sobie w trakcie dodawania ich do mąki, gdyż może to spowodować iż ciasto po prostu nie wyrośnie.
Do suchych składników stopniowo dodawać lekko ciepłą wodę, woda nie może być zbyt gorąca ma być tylko troszkę ciepła. Zbyt gorąca woda sprawi, że drożdże zostaną zbite i nie wyrosną.
Jeżeli ciasto będzie zbyt wolne/rzadkie, dosypać więcej mąki. Ciasto ma mieć dość stabilną konsystencje. Nie może jednak być ani zbyt wolne ani zbyt twarde, musimy znaleźć coś pomiędzy tymi dwoma konsystencjami. Na końcu dodać oliwę z oliwek. Ja dodaję oliwę z zalewy, w której były suszone pomidory.
Oliwki i pomidory pokroić w kostkę o grubości 1/2 centymetra. Ciasto wyrabiać intensywnie przez 5 minut. Po wyrobieniu odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25 minut.
Po 25 minutach ciasto wyłożyć z miski na stolnicę, podsypać mąką, lekko wyrobić i włożyć do naszej formy na ciasto. Ja moje foremki wysmarowałam lekko oliwą z oliwek. Moja brytfanka była długości jakichś 30 cm i szeroka na 10. Wystarczyło mi ciasta na dwie takie brytfanki.
Po włożeniu ciasta do brytfanki, górę lekko naciąć nożem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Włożyć ciasto i piec 1 godzinę.
Po upieczeniu chleb odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Smacznego.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/08/chleb-z-suszonymi-pomidorami-i-oliwkami.html