ßßß Cookit - przepis na Focaccia z oliwkami i czerwoną cebulą

Focaccia z oliwkami i czerwoną cebulą

nazwa

Wykonanie

Focaccia to nic innego, jak kolejny dowód na to, że prostota smakuje najlepiej. Jak już wszyscy wiecie, szału w pieczeniu nie robię, ale focaccia jest rewelacyjna i udaje się nawet mnie – i to za każdym razem! Niestety jest też uzależniająca… podana na kolację, odrywana po kawałku i nurzana lekko w oliwie z pachnącymi ziołami… trudno powstrzymać się od robienia jej każdego dnia. Zresztą, sami będziecie wiedzieć o czym mówię, jak tylko spróbujecie jej po raz pierwszy.
Przepis pochodzi z niezawodnego bloga Moje Wypieki.
Co nam będzie potrzebne:
– 350 g mąki pszennej
– pół łyżeczki soli
– 210 ml letniej wody
– 7 g drożdży instant. albo 14 g drożdży świeżych
– 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka oliwek pokrojonych w plasterki i czerwona cebula do wyłożenia na wierzch chlebka
Przygotowanie:
składniki przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jeśli używacie świeżych drożdży trzeba najpierw zrobić zaczyn), aż będzie gładkie i elastyczne (ciasto powinno wyjść dość luźne, ale jeśli będzie się za bardzo kleić trzeba podsypać mąką, powinno mieć taką konsystencję, żeby dało się je lekko rozwałkować przed pieczeniem, ale nie może być zbyt twarde)
zagniecione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkowujemy lekko na niezbyt cienki placek, odstawiamy na 20 min
po 20 min. w cieście robimy kciukiem wgłębienia i zostawiamy jeszcze na 10 min., po tym czasie ciasto skraplamy oliwą, kładziemy plasterki oliwek i cebuli, posypujemy ziołami np. oregano czy bazylią i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200ºC na ok. 20-25min. (sprawdzać czy się nie przypala!)
upieczoną focaccię studzimy lekko na kratce, podajemy ciepłą np. z oliwą z dodatkiem ziół i soli
Smacznego!
Komentarze
comments
Powered by Facebook Comments
Źródło:http://jemcoumiem.pl/focaccia-z-oliwkami-i-czerwona-cebula