Wykonanie
Jakiś czas temu koleżanka podsunęła mi pomysł, by podać jakąś recepturę na domowy
chleb. Przyznaję, że dotąd
chleba nie piekłam, stąd też z pewną taką nieśmiałością podjęłam wyzwanie... Wertując stoisko z
przyprawami natknęłam się na
przyprawę do
chleba włoskiego, na której zawarto też recepturę jego przygotowania - uznałam, że na początek może być:)Sama
przyprawa zawiera w sobie wyłącznie
suszone pomidory i
zioła:
czosnek,
bazylię,
oregano,
czarnuszkę,
rozmaryn i
tymianek. Na dobrą sprawę, gdybym nie zamarynowała swoich ususzonych
pomidorków zalewą, mogłabym być w zakresie przypraw do tego
chlebka samowystarczalna;)Ale do rzeczy -
chleb wyszedł naprawdę smaczny z aromatem
ziół i ciekawym posmakiem - może trochę go spiekałam wydłużając czas praktycznie o dodatkowe 15 minut (miałam wrażenie, że nie jest dostatecznie rumiany). Receptua nie wymaga specjalnych umiejętności ani urządzeń - jedyny minus to stosunkowo długi czas oczekiwania na kolejne wyrośnięcia, ale jako weekendową rozrywkę spokojnie można go sobie zaplanować:)
Składniki: na bigę (typowy włoski zaczyn):330 g
mąki pszennej1 łyżeczka
drożdży instant (lub 8 g
drożdży świeżych)240 ml letniej
wody na ciasto:670 g
mąki pszennej330 ml letniej
wody3 łyżeczki
drożdży instant (lub 25 g
drożdży świeżych)2 łyżeczki
soli5 łyżek
oliwy1 opakowanie
przyprawy do
chleba włoskiego KamisWymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przyryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać
drożdże z
wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę
mąki do posypania
chleba. Następnie dodać połowe
mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać
sól,
oliwę,
przyprawę do
chleba włoskiego i resztę
maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać
mąką a blachę przykryć sciereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut,
ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.