ßßß
 
            
         Składniki: na bigę (typowy włoski zaczyn):330 g mąki pszennej1 łyżeczka drożdży instant (lub 8 g drożdży świeżych)240 ml letniej wody na ciasto:670 g mąki pszennej330 ml letniej wody3 łyżeczki drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych)2 łyżeczki soli5 łyżek oliwy1 opakowanie przyprawy do chleba włoskiego KamisWymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przyryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowe mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, przyprawę do chleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć sciereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
Składniki: na bigę (typowy włoski zaczyn):330 g mąki pszennej1 łyżeczka drożdży instant (lub 8 g drożdży świeżych)240 ml letniej wody na ciasto:670 g mąki pszennej330 ml letniej wody3 łyżeczki drożdży instant (lub 25 g drożdży świeżych)2 łyżeczki soli5 łyżek oliwy1 opakowanie przyprawy do chleba włoskiego KamisWymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przyryć ściereczką i odstawić na 8-12 godzin. Po tym czasie rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i wyrobić na gęste ciasto. Odłożyć łyżkę mąki do posypania chleba. Następnie dodać połowe mąki (335 g), wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę, przyprawę do chleba włoskiego i resztę maki. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Ciasto podzielić na 4 części (ja podzieliłam na dwie), uformować ciabatty i ułożyć po 2 sztuki na blasze w dużych odstępach. Posypać mąką a blachę przykryć sciereczką. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na około 30 minut, ostrym nożem zrobić nacięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.