ßßß Cookit - przepis na 1 listopada 2012

1 listopada 2012

nazwa

Wykonanie

Dzisiejszy dzień to, oprócz spaceru na cmentarz, chwila oddechu od pracy i codziennej rutyny.
Wykorzystałam ten czas na upieczenie czegoś, na co zawsze miałam ochotę, a co, sama nie wiem dlaczego, odkładałam w nieskończoność.
Nadszedł ten właściwy moment i efektem mojej pracy były mini focaccie z oliwkami.
Przepis zaczerpnęłam z książki o domowym chlebie, bułkach i bułeczkach.
MAŁE FOCACCIE Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI
Składniki:
3/4 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
6 łyżek oliwy virgin
400g mąki pszennej
świeży rozmaryn
oliwki
Jak zrobiłam:
1. Drożdże rozpuściłam w wodzie, dodałam cukier i zamieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.
2. Do mąki dodałam sól, połączyłam, a potem w środku suchych składników zrobiłam wgłębienie. Wlałam tam rozczyn drożdżowy i zagniotłam. Potem dodałam oliwę i wyrabiałam ciasto, aż było gładkie i odchodziło od dłoni. Jeszcze przez chwilę wyrabiałam. Potem kulkę ciasta nasmarowałam oliwą i włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką, odstawiłam w ciepłe miejsce i czekałam aż podwoiło swoją objętość.
3. Ciasto wyjęłam z miski, krótko zagniotłam i podzieliłam na małe kulki. Z każdej, a było ich 12 - 13, uformowałam małe placuszki. Piekarnik nagrzałam do 220'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który nasmarowałam oliwą. Placuszki ułożyłam na blaszce. W każdym zrobiłam palcem zagłębienia, w które powtykałam listki rozmarynu i oliwki.
4. Piekłam aż były złociste.
Focaccie są najlepsze ciepłe. Można je maczać w oliwie, są doskonałym pieczywem do różnych rodzajów sałaty, również do mięsa.
Ciasto robi się łatwo, focaccie są aromatyczne, pachnące. Jeżeli zostają do następnego dnia, trzeba je zamknąć w szczelnym pojemniku, bo łatwo twardnieją i wysychają.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/11/1-listopada-2012.html