Wykonanie
Dzisiejszy dzień to, oprócz spaceru na cmentarz, chwila oddechu od pracy i codziennej rutyny.Wykorzystałam ten czas na upieczenie czegoś, na co zawsze miałam ochotę, a co, sama nie wiem dlaczego, odkładałam w nieskończoność.Nadszedł ten właściwy moment i efektem mojej pracy były mini focaccie z
oliwkami.Przepis zaczerpnęłam z książki o domowym
chlebie, bułkach i bułeczkach.
MAŁE FOCACCIE Z
ROZMARYNEM I
OLIWKAMISkładniki:3/4 szklanki ciepłej
wody25g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soliszczypta
cukru6 łyżek
oliwy virgin400g
mąki pszennejświeży
rozmarynoliwkiJak zrobiłam:1.
Drożdże rozpuściłam w wodzie, dodałam
cukier i zamieszałam. Odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.2. Do
mąki dodałam
sól, połączyłam, a
potem w środku suchych składników zrobiłam wgłębienie. Wlałam tam rozczyn
drożdżowy i zagniotłam.
Potem dodałam
oliwę i wyrabiałam ciasto, aż było gładkie i odchodziło od dłoni. Jeszcze przez chwilę wyrabiałam.
Potem kulkę ciasta nasmarowałam
oliwą i włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką, odstawiłam w ciepłe miejsce i czekałam aż podwoiło swoją objętość.3. Ciasto wyjęłam z miski, krótko zagniotłam i podzieliłam na małe kulki. Z każdej, a było ich 12 - 13, uformowałam małe placuszki. Piekarnik nagrzałam do 220'C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który nasmarowałam
oliwą. Placuszki ułożyłam na blaszce. W każdym zrobiłam palcem zagłębienia, w które powtykałam listki
rozmarynu i
oliwki.4. Piekłam aż były złociste.
Focaccie są najlepsze ciepłe. Można je maczać w
oliwie, są doskonałym
pieczywem do różnych rodzajów
sałaty, również do
mięsa.Ciasto robi się łatwo, focaccie są aromatyczne, pachnące. Jeżeli zostają do następnego dnia, trzeba je zamknąć w szczelnym pojemniku, bo łatwo twardnieją i wysychają.