ßßß Cookit - przepis na Krem z młodych ziemniaków ze szparagami i grzanką fondue

Krem z młodych ziemniaków ze szparagami i grzanką fondue

Wykonanie

8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×
Konkurs Almy na danie kojarzące się ze Szwajcarią. Dla mnie niezaprzeczalnie są to młode wiosenne warzywa oraz pyszne, aromatyczne sery. Przede wszystkim Emmentaler, gruyere oraz reszta serowej świty nadaje Szwajcarii charakter i smak. Krem z młodych ziemniaków to danie, które będziecie mogli jeszcze spotkać w jednym z odcinków 8 smaków Europy , dziś o 17:00 emisja kolejnego odcinka, chociaż w zupełnie innym wydaniu.
Składniki:
4 porcje
zupa:
1 kg małych młodych eko ziemniaków
1 litr bulionu z kurczaka
1 szklanka białego półwytrawnego wina
1 cebula
1/3 szklanki kremówki 30 %
świeże gałązki tymianku
sól,pieprz
8 szparagów
50 g masła
2 łyżki oleju
grzanki fondue:
2 bagietki do domowego opieku
50 g masła
50 g mąki
1 szklanka mleka 3,2 % uht
1 szklanka białego wina ( jw)
60 g sera Gruyere Reserve
60 g sera emmentaler
pieprz, gałka muszkatołowa świeżo zmielone
sól
Przygotowanie:
(około 35 minut)
Zupa:
Ziemniaki obrać, umyć osuszyć. Rozgrzać masło z olejem (dzięki niemu się nie spali).
Pokroić cebulę i ziemniaki w kostkę i podsmażyć na tłuszczu mieszając 5-7 minut, aż się zrumienią.
Dodać listki z 4 gałązek tymianku. Zalać gorącym bulionem , dodać wino i gotować do miękkości ok. 20 minut.
Gdy będą miękkie dodać kremówkę i zmiksować. Doprawić do smaku ( powinien być dość pieprzny). Nalać do misek, udekorować śmietaną i gałązkami ziół.
Szparagi obieramy z twardej skórki , gotujemy 1 l wody i dodajemy do niego 2 łyżki cukru.
Gotujemy szparagi do miękkości.
Gotowe podajemy po dwie sztuki w porcji zupy.
Grzanki:
Masło rozpuścić od razu dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, mieszając trzepaczką wlać wino, dokładnie rozmieszać a gdy zacznie się gotować dodać mleko. Sos doprawić startym serem , gałką , solą i pieprzem ( najlepiej z młynka).
Gotować 2-3 minuty.
Bagietki pokroić pod kątem na plastry o grubości 2,3 cm.
Wkładać na wierzchach po kromek po 2 łyżki foundee i zapiekać aż się lekko zrumienią.
Gotowe udekorować tymiankiem i podawać do kremu.
Powiązane notki:
Krem z porów z grzybami i grzankami
Ziołowy krem z brokułów
Krem orzechowy
Krem śniadaniowy z kaszy z rabarbarem
Krem ciasteczkowy na śniadanie
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2014/05/25/krem-z-mlodych-ziemniakow-ze-szparagami-i-grzanka-fondue