Wykonanie
8 Flares Twitter 0 Facebook 8 8 8 8 Flares ×Konkurs
Almy na danie kojarzące się ze Szwajcarią. Dla mnie niezaprzeczalnie są to
młode wiosenne warzywa oraz pyszne,
aromatyczne sery. Przede wszystkim Emmentaler, gruyere oraz reszta serowej świty nadaje Szwajcarii charakter i smak. Krem z
młodych ziemniaków to danie, które będziecie mogli jeszcze spotkać w jednym z odcinków 8 smaków Europy , dziś o 17:00 emisja kolejnego odcinka, chociaż w zupełnie innym wydaniu.
Składniki:4 porcjezupa:1 kg małych
młodych eko
ziemniaków1 litr
bulionu z kurczaka1 szklanka białego
półwytrawnego wina1
cebula1/3 szklanki kremówki 30 %świeże gałązki
tymiankusól,
pieprz8
szparagów50 g
masła2 łyżki
olejugrzanki fondue:2
bagietki do domowego opieku50 g
masła50 g
mąki1 szklanka
mleka 3,2 % uht1 szklanka
białego wina ( jw)60 g
sera Gruyere Reserve60 g
sera emmentalerpieprz,
gałka muszkatołowa świeżo zmielone
sólPrzygotowanie:(około 35 minut)Zupa:
Ziemniaki obrać, umyć osuszyć. Rozgrzać
masło z olejem (dzięki niemu się nie spali).Pokroić
cebulę i
ziemniaki w kostkę i podsmażyć na tłuszczu mieszając 5-7 minut, aż się zrumienią.Dodać listki z 4 gałązek
tymianku. Zalać gorącym
bulionem , dodać
wino i gotować do miękkości ok. 20 minut.Gdy będą miękkie dodać kremówkę i zmiksować. Doprawić do smaku ( powinien być dość
pieprzny). Nalać do misek, udekorować
śmietaną i gałązkami
ziół.
Szparagi obieramy z twardej skórki , gotujemy 1 l
wody i dodajemy do niego 2 łyżki
cukru.Gotujemy
szparagi do miękkości.Gotowe podajemy po dwie sztuki w porcji zupy.Grzanki:
Masło rozpuścić od razu dodać
mąkę i zrobić jasną zasmażkę, mieszając trzepaczką wlać
wino, dokładnie rozmieszać a gdy zacznie się gotować dodać
mleko. Sos doprawić
startym serem , gałką ,
solą i
pieprzem ( najlepiej z młynka).Gotować 2-3 minuty.
Bagietki pokroić pod kątem na plastry o grubości 2,3 cm.Wkładać na wierzchach po kromek po 2 łyżki foundee i zapiekać aż się lekko zrumienią.Gotowe udekorować
tymiankiem i podawać do kremu.Powiązane notki:Krem z
porów z
grzybami i grzankami
Ziołowy krem z
brokułówKrem
orzechowyKrem
śniadaniowy z
kaszy z
rabarbaremKrem
ciasteczkowy na śniadanie