ßßß
Składniki:4 porcjezupa:1 kg małych młodych eko ziemniaków1 litr bulionu z kurczaka1 szklanka białego półwytrawnego wina1 cebula1/3 szklanki kremówki 30 %świeże gałązki tymiankusól,pieprz8 szparagów50 g masła2 łyżki olejugrzanki fondue:2 bagietki do domowego opieku50 g masła50 g mąki1 szklanka mleka 3,2 % uht1 szklanka białego wina ( jw)60 g sera Gruyere Reserve60 g sera emmentalerpieprz, gałka muszkatołowa świeżo zmielonesól
Przygotowanie:(około 35 minut)Zupa:Ziemniaki obrać, umyć osuszyć. Rozgrzać masło z olejem (dzięki niemu się nie spali).Pokroić cebulę i ziemniaki w kostkę i podsmażyć na tłuszczu mieszając 5-7 minut, aż się zrumienią.Dodać listki z 4 gałązek tymianku. Zalać gorącym bulionem , dodać wino i gotować do miękkości ok. 20 minut.Gdy będą miękkie dodać kremówkę i zmiksować. Doprawić do smaku ( powinien być dość pieprzny). Nalać do misek, udekorować śmietaną i gałązkami ziół.Szparagi obieramy z twardej skórki , gotujemy 1 l wody i dodajemy do niego 2 łyżki cukru.Gotujemy szparagi do miękkości.Gotowe podajemy po dwie sztuki w porcji zupy.Grzanki:Masło rozpuścić od razu dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, mieszając trzepaczką wlać wino, dokładnie rozmieszać a gdy zacznie się gotować dodać mleko. Sos doprawić startym serem , gałką , solą i pieprzem ( najlepiej z młynka).Gotować 2-3 minuty.Bagietki pokroić pod kątem na plastry o grubości 2,3 cm.Wkładać na wierzchach po kromek po 2 łyżki foundee i zapiekać aż się lekko zrumienią.Gotowe udekorować tymiankiem i podawać do kremu.Powiązane notki:Krem z porów z grzybami i grzankamiZiołowy krem z brokułówKrem orzechowyKrem śniadaniowy z kaszy z rabarbaremKrem ciasteczkowy na śniadanie