Wykonanie
Zima pełną parą więc trzeba przestawić się na pożywne i rogrzewające zupy. I ta zupka właśnie taka jest. Baaardzo rozgrzewająca w moim przypadku bo użyłam pikantnego
cheddara. Oczywiście Wy możecie użyć innego, bardziej łagodnego. Przepis z bloga Burczy mi w brzuchu .
Składniki :2 łyżki
masłałyżka
oliwy ( podczas smażenia musiałamużyć nieco więcej )2 łyżeczki
mąki3
cebule ( użyłam sporych, zupa jest wtedy gęsta )50 ml półwytrawnego
białego wina ( pominęłam )400 ml
bulionu warzywnego lub wołowego100 ml
mleka 1/5 % ( Ja zawsze mam 3,5 więc tego użyłam )100 g
sera cheddargałązka
tymianku ( dałam suszony )łyżeczka
miodupół łyżeczki startej
gałki muszkatołowej ( u mnie w proszku )pół łyżeczki ostrej lub
słodkiej paprykipieprz,
sólSer ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy
mlekiem, odstawiamy.
Cebule siekamy na cienkie piórka, dodajemy
tymianek,
pieprz, szczyptę
soli i podsmażamy na 1 łyżce
masła z
oliwą aż
cebula zrobi się szkliste. Można dolać
oliwy w miarę potrzeb. Pod koniec smażenia dodajemy
miód.Kiedy
cebula będzie gotowa dodajemy drugą łyżkę
masła i
mąkę. Mieszając cały czas dość energicznie, podsmażamy minutkę. Następnie dolewamy
bulion,
wino, mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dolewamy
mleko z
serem i gotujemy 15 minut, pamiętając żeby co jakiś czas zamieszać.Chwilę przed końcem doprawiamy zupę gałką,
papryką,
solą i
pieprzem.Ja zupę podałam z
ciemnym pieczywem ale można również użyć grzanek lub niesolonych
krakersów.Smacznego :)