ßßß Cookit - przepis na Zupa serowo-cebulowa

Zupa serowo-cebulowa

nazwa

Wykonanie

Zima pełną parą więc trzeba przestawić się na pożywne i rogrzewające zupy. I ta zupka właśnie taka jest. Baaardzo rozgrzewająca w moim przypadku bo użyłam pikantnego cheddara. Oczywiście Wy możecie użyć innego, bardziej łagodnego. Przepis z bloga Burczy mi w brzuchu .
Składniki :
2 łyżki masła
łyżka oliwy ( podczas smażenia musiałamużyć nieco więcej )
2 łyżeczki mąki
3 cebule ( użyłam sporych, zupa jest wtedy gęsta )
50 ml półwytrawnego białego wina ( pominęłam )
400 ml bulionu warzywnego lub wołowego
100 ml mleka 1/5 % ( Ja zawsze mam 3,5 więc tego użyłam )
100 g sera cheddar
gałązka tymianku ( dałam suszony )
łyżeczka miodu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej ( u mnie w proszku )
pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
pieprz, sól
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zalewamy mlekiem, odstawiamy. Cebule siekamy na cienkie piórka, dodajemy tymianek, pieprz, szczyptę soli i podsmażamy na 1 łyżce masła z oliwącebula zrobi się szkliste. Można dolać oliwy w miarę potrzeb. Pod koniec smażenia dodajemy miód.
Kiedy cebula będzie gotowa dodajemy drugą łyżkę masła i mąkę. Mieszając cały czas dość energicznie, podsmażamy minutkę. Następnie dolewamy bulion, wino, mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko z serem i gotujemy 15 minut, pamiętając żeby co jakiś czas zamieszać.
Chwilę przed końcem doprawiamy zupę gałką, papryką, solą i pieprzem.
Ja zupę podałam z ciemnym pieczywem ale można również użyć grzanek lub niesolonych krakersów.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Zupa-serowo-cebulowa.html