ßßß
Składniki:1 mały kalafior3 łyżki oliwy1 średniej wielkości cebula2 ząbki czosnku1 łyżka tymianku750 ml bulionu warzywnego250 g białego cheddara250 ml mleka pełnotłustegosólpieprzWykonanie:Kalafiora dzielimy na różyczki, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy, solą i pieprzem.Piekarnik nagrzewamy do 200 °C. Różyczki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-35 minut, aż nabierze jasno brązowego koloru.Do dużego garnka wlewamy pozostała oliwę (wstawiamy na średni ogień) i gdy będzie już gorąca wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula zmięknie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z tymiankiem i smażymy razem koło minuty. Dodajemy bulion oraz kalafiora i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy zupę pod przykryciem koło 20 minut.Po tym czasie miksujemy całość blenderem do chwili uzyskania pożądanej konsystencji (ja postawiłam na półpłynną). Dodajemy starty cheddar, mieszamy oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Kiedy ser się już rozpuści dodajemy mleko i zdejmujemy zupę z ognia.Smacznego!Ins pirację znalazłam tutaj.
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!