Wykonanie
Coś pysznego! Nie myślałam, że zupa może mi tak smakować. Nie przepadam za takimi "zmiksowanymi", bez konkretnych dodatków, ale ta okazała się strzałem w dziesiątkę. Zapewne dzięki mojej ulubionej dyni;)Udało mi się kupić świeży
tymianek, więc mogłam wypróbować przepis bez zmieniania go i przekonać się, jak dobrze komponują się wszystkie składniki. Po raz kolejny przekonuję się, że włoska kuchnia nie ma sobie równych, a przynajmniej lokuje się w czołówce;)- łyżka
oliwy- 1 średnia
cebula- 1 ząbek
czosnku- 450g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę- 600ml
wywaru warzywnego (czy drobiowego)-
sól,
pieprz- 1/2
pomarańczy- 2 łyżki posiekanego świeżego
tymianku- 6 łyżek
mlekaW garnku rozgrzać
oliwę. Wrzucić posiekaną
cebulę i dusić kilka minut, aż zmięknie.Dodać
czosnek i
dynię i dusić ok. 2 minut, mieszając.Wlać sok z
pomarańczy i podgrzany
wywar, dodać
sól,
pieprz do smaku,większość
tymianku i drobno startą skórkę
pomarańczy.Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż
dynia zmięknie.Zmiksować ją, dodać
mleko i wymieszać, wsypać resztę
tymianku.Podawać z
chlebem.Przepis znalazłam w książce "Kuchnia włoska" wyd. Olesiejuk.Czas przygotowania: 40 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 130 kcal