Wykonanie
Jak co roku czekałam na
dyniowy sezon zbierając przepisy na wykorzystanie świeżej dyni, którą uwielbiam. Tym razem skończyła w garnku, jako główny składnik zupy. I to nie byle jakiej- pysznej, sycącej i rozgrzewającej, idealnej na pierwsze chłodne dni. Przyznam się, że jak do tej
pory dynia najbardziej smakuje mi przyrządzona na słono lub ostro. Wśród moich
bliskich nie brakuje jednak amatorów słodkich wypieków z jej udziałem, dlatego i takich przepisów możecie się u mnie spodziewać :).Składniki (na 2 porcje):łyżka
oliwy1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku450g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (najlepiej surowa, może być też pieczona)600ml
wywaru warzywnego (czy drobiowego)
sól,
pieprzsok i skórka otarta z 1/2
pomarańczy2 łyżki posiekanego świeżego
tymianku6 łyżek
mleka (u mnie bez)W garnku rozgrzać
oliwę. Wrzucić posiekaną
cebulę i dusić kilka minut, aż zmięknie.Dodać
czosnek i
dynię, dusić ok. 2 minut, mieszając.Wlać sok z
pomarańczy i podgrzany
wywar, dodać
sól,
pieprz do smaku,większość
tymianku i drobno startą skórkę
pomarańczy.Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż
dynia zmięknie (jeśli była wcześniej pieczona można znacznie skrócić czas gotowania).Zmiksować ją, dodać
mleko i wymieszać, wsypać resztę
tymianku.Podawać z
chlebem (bezglutenowcy rezygnują, lub jedzą z
chlebem bg).Smacznego!Źródło przepisu: http://incookingwetrust.blogspot.com/