ßßß
Jak co roku czekałam na dyniowy sezon zbierając przepisy na wykorzystanie świeżej dyni, którą uwielbiam. Tym razem skończyła w garnku, jako główny składnik zupy. I to nie byle jakiej- pysznej, sycącej i rozgrzewającej, idealnej na pierwsze chłodne dni. Przyznam się, że jak do tej pory dynia najbardziej smakuje mi przyrządzona na słono lub ostro. Wśród moich bliskich nie brakuje jednak amatorów słodkich wypieków z jej udziałem, dlatego i takich przepisów możecie się u mnie spodziewać :).Składniki (na 2 porcje):łyżka oliwy1 średnia cebula1 ząbek czosnku450g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (najlepiej surowa, może być też pieczona)600ml wywaru warzywnego (czy drobiowego)sól, pieprzsok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy2 łyżki posiekanego świeżego tymianku6 łyżek mleka (u mnie bez)W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i dusić kilka minut, aż zmięknie.Dodać czosnek i dynię, dusić ok. 2 minut, mieszając.Wlać sok z pomarańczy i podgrzany wywar, dodać sól, pieprz do smaku,większość tymianku i drobno startą skórkę pomarańczy.Gotować pod przykryciem ok. 20 minut, aż dynia zmięknie (jeśli była wcześniej pieczona można znacznie skrócić czas gotowania).Zmiksować ją, dodać mleko i wymieszać, wsypać resztę tymianku.Podawać z chlebem (bezglutenowcy rezygnują, lub jedzą z chlebem bg).Smacznego!Źródło przepisu: http://incookingwetrust.blogspot.com/