Wykonanie
Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa obok brokułowej. Mam do niej sentyment bo tak naprawdę to od niej zaczęłam gotować. Zupa cebulowa to była moja pierwsza zupa jaką zrobiłam w życiu, była w nieco innej wersji i pamiętam że było to w gimnazjum. Zupa ta jest idealna na jesień, bo jest baardzo rozgrzewająca.
500g
cebuli3 łyżki
masła200ml
białego wina1l
bulionu warzywnegotymianeksól,
pieprzCebulę pokroić w cienkie piórka, rozpuścić
masło i smażyć
cebulę na wolnym ogniu ok. 20-30 minut mieszając co jakiś czas i uważając aby się nie przypaliła.
Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodać
wino i smażyć do odparowania. Następnie wrzucić
tymianek i
bulion, gotować jeszcze 30 minut. Doprawić
solą i
pieprzem. Podawać najlepiej z
bagietką serową.