ßßß Cookit - przepis na Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa

nazwa

Wykonanie

Zupa cebulowa to moja ulubiona zupa obok brokułowej. Mam do niej sentyment bo tak naprawdę to od niej zaczęłam gotować. Zupa cebulowa to była moja pierwsza zupa jaką zrobiłam w życiu, była w nieco innej wersji i pamiętam że było to w gimnazjum. Zupa ta jest idealna na jesień, bo jest baardzo rozgrzewająca.
500g cebuli
3 łyżki masła
200ml białego wina
1l bulionu warzywnego
tymianek
sól, pieprz
Cebulę pokroić w cienkie piórka, rozpuścić masło i smażyć cebulę na wolnym ogniu ok. 20-30 minut mieszając co jakiś czas i uważając aby się nie przypaliła. Cebula powinna lekko zbrązowieć. Dodać wino i smażyć do odparowania. Następnie wrzucić tymianek i bulion, gotować jeszcze 30 minut. Doprawić solą i pieprzem. Podawać najlepiej z bagietką serową.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2013/10/francuska-zupa-cebulowa.html