Wykonanie
sobota, 11 Grudzień 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Zapiekanka ziemniaczana z
poramiTak prosta a taka pyszna. PolecamSkładniki:0,5 kg małych
ziemniaków3 – 4 nieduże
pory1 duża
cebula10 dag
śmietany kremówki1 szklanka
bulionu½ szklanki
mleka2 łyżki
masła2 łyżki
sezamu1 łyżka
mąkisól,
pieprz, starta
gałka muszkatołowatłuszcz do wysmarowania formyObieramy, myjemy
ziemniaki i kroimy na ćwiartki.
Pory dokładnie płuczemy i kroimy na 6-cio centymetrowe kawałki. Warzywa obgotowujemy 10 minut w lekko osolonej wodzie.W tym czasie obieramy
cebulę, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy
masło, wrzucamy
cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy
mąkę i mieszając podsmażamy na złoty kolor. Wlewamy
bulion,
mleko i
śmietanę stale mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
pieprzem,
solą i
gałką muszkatołową.Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy w nim warzywa. Wlewamy sos i posypujemy
sezamem. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 200 stopni.