Wykonanie
Fenkuł czyli inaczej
koper włoski jest nie tylko bardzo smaczny i kulinarnie wszechstronny, ale też bardzo zdrowy. Średniej wielkości fenkuł pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C i w 50% na potas oraz witaminę B. Warzywo to jest też cennym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Dzięki tak bogatemu wnętrzu
koper włoski wspomaga układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki oraz obniża ciśnienie
krwi.
Olejki lotne, dzięki którym fenkuł ma charakterystyczny
anyżkowy posmak, korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy. Przy tym wszystkim
koper ma też niewiele kalorii (27kcal/ 100g).
Składniki:
1 fenkuł (
koper włoski) ok. 500g2
ziemniaki ok. 450g1
cebula1 łyżeczka
soli morskiej ziołowej1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
oreganoolej do smażenia
szczypiorek lub inna
zielenina :)
Sos beszamelowy:1 łyżka
masła1,5 łyżki
mąki (ja użyłam orkiszowej)
mleko ok. 1/2 szklankiszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
soli i
pieprzuPrzygotowanie:1.
Cebulkę pokroić w małą kostkę. Obrane
ziemniaki pokroić plasterki. Fenkuł obrać z wierzchnich liści i odciąć "wystające" łodygi. Pokroić w paski lub łódeczki.
2.
Cebulkę zeszklić na patelni na odrobinie
oleju. Następnie dodać
ziemniaki i
koper włoski, podsmażyć ok. 5 minut na wysokim ogniu, często mieszając. Podlać ciepłą
wodą (1/2 szklanki), osolić, dodać
tymianek i
oregano. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa staną się miękkie. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.3. Przygotować
sos beszamelowy.
Masło roztopić w rondelku, dodać
mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać
mlekiem, dodać
przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Polać warzywa i zapiekać w 180st. przez ok. 15 minut.4. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, posypać pokrojonym
szczypiorkiem.