Wykonanie
Zapiekanki ziemniaczane robię przeważnie, gdy zostaje mi większa ilość
ziemniaków z poprzedniego obiadu i sumienie nie pozwala ich wyrzucić…
Jarmuż,
pomidorki suszone,
cukinia plus jakaś
fasolka daje idealne połączenie. To jest oczywiście przykładowy przepis, bo przeważnie robię tę zapiekankę „na oko” w zależności od ilości
ziemniaków. Myślę, że każdy korzystając z tego przepisu, zmodyfikuje go na swój sposób. Na zdjęciach widać zapiekankę w dużym naczyniu, które spokojnie starcza na 4-5 osób.Składniki:kilka ugotowanych
ziemniaków ok. 4-5 szt. - mogą być z dnia poprzedniego, jeśli zostało z obiadu ;)6-7
pomidorków suszonych z zalewy
oliwnejjarmuż ok. 200g1
cebulabób ok. 150g (lub inne strączkowe - można użyć np.
białej fasolki z puszki)mała
cukiniaoregano,
tymianeksól morska ziołowa,
pieprzser żółty (opcjonalnie)
Sos beszamelowy:2 czubate łyżki
masła3-4 łyżki
mąki (ja użyłam orkiszowej typ 700)
mleko ok. 1 szklankaszczypta
gałki muszkatołowejszczypta
soli i
pieprzu1. Ugotowane
ziemniaki pokroić w talarki. Ułożyć na dnie dużego naczynia żaroodpornego.2.
Bób opłukać, wrzucić do zimnej
wody i zagotować, po czym gotować na średnim ogniu ok. 3 minuty (wówczas
bób będzie lekko twardawy i chrupiący). Odstawić do ostygnięcia i obrać z łupinek.3.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i
potem na talarki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pomidory suszone pokroić na połówki.4. Na rozgrzanej patelni z małą ilością
oleju zeszklić
cebulkę, po czym dodać
cukinię. Podsmażać co jakiś czas mieszając. Po ok. 3 minutach dodać
jarmuż, również podsmażać 3 min. Przyprawić
solą i
pieprzem, podlać
wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa staną się miękkie. Zdjąć z palnika, dodać
pomidory suszone oraz
bób (lub
fasolkę z puszki), wymieszać całość. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na
ziemniaki. Posypać
oregano i
tymiankiem (na oko, wg gustu).5. Przygotować
sos beszamelowy.
Masło roztopić w rondelku, dodać
mąkę i dokładnie wymieszać. Zalać
mlekiem, dodać
przyprawy i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje (warto go spróbować czy jest dobrze doprawiony). Polać warzywa i posypać startym
żółtym serem (jeśli liczysz skrupulatnie kalorie to pomiń
żółty ser).6. Zapiekać w 180st. przez ok. 15-20 minut.Wersja z
białą fasolką cannellini: