Wykonanie
pół op
makaronu penne600 g świeżych
młodych opieniek1 łyżka
masłapół
cebulisólpieprz ziołowy na beszamel1 szkl
mleka1 łyżka
mąki1 łyżka
masłaszczypta
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej30 g
sera żółtegooreganoMakaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego.Pół
cebuli drobno posiekać, podsmażyć na
maśle, dodać
grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić
solą i
pieprzem.W rondelku rozgrzać
masło, dodać
mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać
mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę
mleka. Sos doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
imbirem i
gałką muszkatołową.Na
makaronie rozłożyć równomiernie podduszone
grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną
sera żółtego i szczyptą
oregano.Zapiekać ok 20 min.