ßßß

pół op makaronu penne600 g świeżych młodych opieniek1 łyżka masłapół cebulisólpieprz ziołowy na beszamel1 szkl mleka1 łyżka mąki1 łyżka masłaszczypta imbiruszczypta gałki muszkatołowej30 g sera żółtegooreganoMakaron ugotować, odcedzić i włożyć na dno naczynia żaroodpornego.Pół cebuli drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać grzyby i dusić aż zupełnie odparują, doprawić solą i pieprzem.W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać przez chwilę, po czym stopniowo ciągle mieszając dodać mleko ( w razie powstania grudek, sos rozbić blenderem) gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową.Na makaronie rozłożyć równomiernie podduszone grzybki i przykryć beszamelem. Posypać odrobiną sera żółtego i szczyptą oregano.Zapiekać ok 20 min.