Wykonanie
Przepis na tę zapiekankę dostałam jakieś 9 lat temu od mojej teściowej. W rodzinnym domu
męża zwana była zapiekanką po bawarsku, choć z bawarską kuchnią ma właściwie niewiele wspólnego :) Postanowiłam więc zmienić nazwę na zapiekankę wiejską, bo wydaje mi się bardziej odpowiednia :) Zapiekanka z pewnością nie jest dla osób będących na diecie, kalorii ma nie mało, ale cały swój smak zawdzięcza właśnie prostocie składników :) Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, tania i bardzo pożywna.
Składniki:12 średniej wielkości
ziemniaków400 g dobrej jakości
kiełbasy250 g
żółtego seraBeszamel:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki400 ml
mlekasól (do smaku)
pieprz (do smaku)świeżo starta
gałka muszkatołowa (do smaku)1-2 ząbki
czosnkuDodatkowo:1 łyżeczka
masła (do wysmarowania naczynia)2 łyżki mieszanki ulubionych suszonych
ziół (u mnie
tymianek,
oregano, cząber,
majeranek)2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiZiemniaki (w miarę równej wielkości) obrać i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wystudzić.
Kiełbasę i
ziemniaki pokroić na plasterki.
Ser żółty zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Beszamel: W rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i chwilę podsmażyć. Stopniowo dolewać
mleko cały czas mieszając za pomocą trzepaczki. Kiedy sos zacznie gęstnieć zdjąć go z ognia, doprawić
solą,
pieprzem,
gałką muszkatołową i dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Naczynie żaroodporne (lub małe naczynka do zapiekania) posmarować
masłem. Na spodzie ułożyć warstwę pokrojonych
ziemniaków, na
ziemniaki poukładać plasterki
kiełbasy, polać kilkoma łyżkami beszamelu, posypać
startym serem oraz
ziołami i
natką pietruszki. Warstwy zapiekanki układać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć warstwę
ziemniaków, polać beszamelem i posypać
startym serem oraz
ziołami. Zapiekać do zarumienienia wierzchu przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół). Smacznego!