ßßß
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANASkładniki na 4 porcje:
600g ziemniaków2 szklanki mleka1 jajko3 łyżki tartego żółtego sera2 łyżki masła1 łyżeczka świeżych ziół (wedle uznania, może być bazylia, majeranek, ja dodałam oregano)szczypta gałki muszkatołowej
sól, świeżo zmielony pieprz
Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć nakładki siekającej do miksera, albo specjalnego otworu w tarce). Plasterki ziemniaków ułożyć jak dachówki w okrągłej formie do tarty posmarowanej łyżką masła. Mleko wymieszać z jajkiem i serem. Doprawić ziołami, gałką, solą i pieprzem. Wlać masę na ziemniaki, a wierzch posypać wiórkami z reszty masła. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec około 45 minut, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.Porcja zawiera ok. 285kcal, węglowodany: 30g, białka: 12g, tłuszcze: 13g
SMACZNEGO!