Wykonanie
Kontynuując temat
ziemniaków, przygotowałam pyszną ziemniaczaną zapiekankę. Przepis banalnie prosty, koszt tak niski, że prawie żaden, a efekt zaskakująco smakowity. Zachęcam do wypróbowania:
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANASkładniki na 4 porcje:
600g
ziemniaków2 szklanki
mleka1
jajko3 łyżki tartego
żółtego sera2 łyżki
masła1 łyżeczka świeżych
ziół (wedle uznania, może być
bazylia,
majeranek, ja dodałam
oregano)szczypta
gałki muszkatołowejsól, świeżo zmielony
pieprzZiemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki (można użyć nakładki siekającej do miksera, albo specjalnego otworu w tarce). Plasterki
ziemniaków ułożyć jak dachówki w okrągłej formie do tarty posmarowanej łyżką
masła.
Mleko wymieszać z
jajkiem i
serem. Doprawić
ziołami, gałką,
solą i
pieprzem. Wlać masę na
ziemniaki, a wierzch posypać wiórkami z reszty
masła. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec około 45 minut, aż
ziemniaki będą miękkie i rumiane.Porcja zawiera ok. 285kcal, węglowodany: 30g,
białka: 12g, tłuszcze: 13g
SMACZNEGO!