Wykonanie
Kochani, najmocniej przepraszam Was za ciszę na blogu i brak nowych wpisów. Niestety miałam ostatnio ciężki tydzień i bardzo mało czasu. Teraz postaram się nadrobić zaległości, bo mam dla Was sporo przepisów :). Zaczniemy od pysznej, polskiej klasyki - ruskich pierogów. Ja uwielbiam je w każdej postaci: gotowanej, smażonej, pieczonej...bez dodatków, z
cebulką lub polane
śmietaną... mmmm :).
Składniki:
farsz:500 g ugotowanych w osolonej wodzie
ziemniaków200 g
białego sera (tłustego)2 łyżki
masła2
cebule2 łyżki
olejusól,
pieprzpieprz ziołowyciasto:około 350-400g
mąki wrocławskiejniepełna szklanka ciepłej
wodyszczypta
soli2 stołowe łyżki
olejuPrzygotowanie:farsz:
Cebule siekamy w drobną kostkę i podsmażany na łyżce
oleju aż się zeszkli. Ugotowane
ziemniaki, odcedzamy i rozgniatamy na puree (można je także przepuścić przez praskę).
Biały ser mielimy w maszynce lub również przepuszczamy przez praskę i mieszamy z
ziemniakami. Dodajemy
cebule i 2 łyżki
masła. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
pieprzem ziołowym. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej za pomocą widelca, ugniatając jeszcze farsz. Ilość przypraw, szczególnie
pieprzu ziołowego zależy od indywidualnych upodobań. Polecam po prostu próbować farsz w trakcie jego doprawiania. Ja lubię, gdy farsz jest intensywny w smaku, więc
pieprzu ziołowego nie żałowałam :).pierogi:
Mąkę przesiewamy z
solą. Stopniowo dolewamy
wodę, mieszając składniki nożem lub łyżką. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy rękoma aż uzyskamy elastyczne i nielepiące się ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na blacie obsypanym
mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierogów (można je też docisnąć widelcem). Gotowe pierogi układamy na blacie oprószonym
mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały.Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną
wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową i serwujemy od razu z dodatkiem podsmażonej
cebulki lub podsmażamy na patelni, na
maśle aż się zrumienią. Ja swoje pierogi smażyłam przez 3-4 minuty we frytkownicy. Smacznego!
Dobra rada:Pierogi możemy zamrażać. Wystarczy je lekko obgotować (przez około 2 minuty), pozostawić oddzielnie do ostudzenia, a następnie ułożyć na tacce i włożyć do zamrażarki.