Wykonanie
Nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez moich ulubionych pierogów ruskich. To ulubione danie wszystkich domowników i nie ma takiego co by kręcił na nie nosem. Znikają błyskawicznie, dlatego zawsze przygotowuje sowitą porcję na dwa dni. Ich lepienie zajmuje trochę czasu, ale są proste i z podstawowych, dostępnych wszędzie składników. Ten przepis oparłam na delikatnym cieście bez
jajek, z dodatkiem tłuszczu. Jest idealne, bo ani zbyt miękkie, ani za twarde. Do farszu zawsze
daję dużą ilość podsmażonej
cebulki, by danie nabrało konkretnego smaku. U mnie
jada się je z
masłem lub wyjęte prosto z garnka, ale w niektórych domach podaje się je ze
śmietaną. Oto mój przepis na przepyszne pierogi ruskie. :D(przepis na około 100 sztuk pierogów)Składniki:Farsz:900 g
sera białego, tłustego2 duże
cebule1 kg
ziemniaków4 łyżki
olejusólpieprzCiasto:1,2 kg
mąki600 ml wrzątku70 g
masła3 łyżki
olejuSpora szczypta
soliPlus
mąka i
olej do podsypania i natłuszczenia pierogów.Przygotowanie:Farsz:
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na mniejsze kawałki (szybciej się ugotują) i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Całkowicie studzimy. Ugniatamy za pomocą praski do
ziemniaków. Dodajemy
ser i zagniatamy praską całość.
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni podgrzewamy
olej, wrzucamy
cebulę i smażymy aż się zazłoci. Dodajemy do
ziemniaków i
sera wraz z tłuszczem. Solimy i
pieprzymy do smaku. Mieszamy wszystko dokładnie.Ciasto: Do dużej miski wsypujemy
mąkę. Odmierzamy wrzątek w rondelku i dodajemy do niego
masło,
olej i
sól. Mieszamy i wlewamy do miski z
mąką. Mieszamy drewnianą łyżką, a na końcu przekładamy na stolnicę. Ugniatamy przez co najmniej kilka minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kończymy gdy zaczyna przywierać do deski/blatu. Odstawiamy na 10 minut, zawinięte w folię.Na stolnice wysypujemy trochę
mąki. Odkrawamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na grubość kilku milimetrów (ciasto nie może być za cienkie). Wykrawamy szklanką lub wykrawaczką (u mnie 7 cm). Na środek nakładamy łyżkę farszu i sklejamy boki, odkładamy na lnianą ściereczkę posypaną
mąką.W międzyczasie gotujemy
wodę z
solą w dużym garnku. Kiedy
woda wrze, zmniejszamy na średnią temperaturę i wrzucamy pierogi turami, po kilkanaście. Mieszamy po chwili od
spodu by pierogi nie przywarły i powtarzamy tą czynność co jakiś czas. Gdy pierogi wypłyną, gotujemy jeszcze około 1 minuty i odcedzamy na natłuszczoną blaszkę. Czynność powtarzamy z pozostałymi partiami. Podajemy ze skwarkami,
cebulką,
masłem lub
śmietaną.