Wykonanie
Dziś po raz kolejny pierogi orkiszowe tym razem z farszem
serowo-ziemniaczanym czyli tradycyjne ruskie.Jest to smak mojego dzieciństwa, a zarazem ulubiona potrawa, którą niestety w ostatnim czasie spożywam bardzo rzadko.Składniki:Ciasto:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 2 szklankiCiepła
woda- 0,5-1 szklanki
Mąka- na podsypanie 50gFarsz:
Ser biały- 200g
Cebula- 1 duża sztuka
MasłoZiemniaki- 300g
SólPieprzPrzepis:Farsz:
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Gnieciemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie kroimy drobno
cebulę i podsmażymy, aż nabierze złotego koloru. Wszystkie składniki mieszamy razem i doprawiamy do smaku.Ciasto: Na stolnicę wysypujemy
mąkę, w której robimy zagłębienie, do środka stopniowo wlewamy
wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrajamy szklanką koła. Na każde koło dajemy łyżeczkę farszu i zlepiamy boki pierogów. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.100g pierogów dostarcza około:B-9 g T-2 g W-27 , 2 g E- 159 , 6 kcal WW-3