ßßß Cookit - przepis na Tradycyjne Pierogi Ruskie

Tradycyjne Pierogi Ruskie

nazwa

Wykonanie

Popularne pierogi zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-serowym farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.
ciasto:
600 g mąki
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków
250 g białego sera
duża cebula
masło
sól
pieprz
cebula + masło (do okraszenia)
Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy.
Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do wody możemy dodać ok. łyżkę oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.
W tym samym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle.
Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie.
Źródło:http://www.slodkastrona.com/2014/12/tradycyjne-pierogi-ruskie.html