Wykonanie


Popularne pierogi zarówno w Polsce jak i na Ukrainie. Ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (historyczna kraina na południowo-zachodniej Ukrainie oraz południowo-wschodniej Polsce) a nie jak błędnie się przyjęło od Rosji - gdzie typ tych pierogów nie jest dobrze znany. Tradycyjne pierogi ruskie charakteryzują się ziemniaczano-
serowym farszem z dodatkiem smażonej
cebuli okraszone również podsmażoną
cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam.

ciasto:600 g
mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejuszczypta
solifarsz:1 kg ugotowanych i przestudzonych
ziemniaków250 g
białego seraduża
cebulamasłosólpieprz
cebula +
masło (do okraszenia)
Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości
masła do zrumienienia - studzimy.
Ziemniaki oraz
biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną
cebulkę wraz z
masłem, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Z
mąki,
wody,
oleju oraz
soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.Po tym czasie na oprószonej
mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2 mm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki i na każdy z nich wykładamy ok. pół łyżki farszu - lepimy pierogi.Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku (do
wody możemy dodać ok. łyżkę
oleju - wtedy pierożki nie powinny się posklejać). Gdy tylko pierogi wypłyną na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 3 minuty.W tym samym czasie
cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na
maśle.Powstałą omastą polewamy gotowe pierogi ruskie.









