Wykonanie
Już od dłuższego czasu Mąż informował mnie, że dawno nie jadł Pierogów Ruskich, i że z chęcią by je sobie zjadł. Pewnego dnia postanowiłam go uszczęśliwić, wzięłam też aparat do ręki i takim oto sposobem znalazły się i tutaj ;)Pierogi Ruskie pewnie każdy jadł chociaż raz w życiu - jedni kochają inni nienawidzą. Mój mąż należy do tych pierwszych, chociaż przyznam, że jest to dla mnie
dziwne zjawisko, bo
cebuli wystrzega się jak tylko może. Jest ona dla niego największym złem, które jego zdaniem nie powinno się zaliczać do warzyw jadalnych, a Pierogi Ruskie, w których pełno jest tego właśnie "paskudztwa", mógłby zjadać tonami i nic nie
daje przypomnienie, że właśnie je tą znienawidzoną
cebulę. Facetów nigdy nie zrozumiesz... ;)
Składniki na Ciasto:350 g
mąkiokoło 200 ml ciepłej
wody1 łyżka
olejuszczypta
soliFarsz:500 g ugotowanych
ziemniaków250 g
sera białego300 g
cebulisólpieprzMąkę wymieszaj z
solą, dodaj
olej i ciepłą
wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut). Gotowe ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku, albo w mikrofali. Pozostaw na ok 30 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce
oliwy.
W misce wymieszaj razem ugotowane
ziemniaki (zimne) i
ser - możesz przepuścić przez maszynkę albo przez praskę, lub tak jak ja porządnie ugnieć tłuczkiem do
ziemniaków.
Dodaj
cebulę, dopraw
solą i
pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka, a na każdym z nich ułóż porcję nadzienia, zalep tworząc charakterystyczną falbankę.
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem
oliwy (żeby pierogi się nie sklejały). Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotuj je jeszcze 3 minuty. Wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj natychmiast, podawaj z
cebulką, skwarkami,
masełkiem lub
śmietaną. Ja tym razem podałam z paseczkami podsmażonego
wędzonego boczku.SMACZNEGO!
źródło: przepis własny