ßßß Cookit - przepis na Pierogi Ruskie

Pierogi Ruskie

nazwa

Wykonanie

Już od dłuższego czasu Mąż informował mnie, że dawno nie jadł Pierogów Ruskich, i że z chęcią by je sobie zjadł. Pewnego dnia postanowiłam go uszczęśliwić, wzięłam też aparat do ręki i takim oto sposobem znalazły się i tutaj ;)
Pierogi Ruskie pewnie każdy jadł chociaż raz w życiu - jedni kochają inni nienawidzą. Mój mąż należy do tych pierwszych, chociaż przyznam, że jest to dla mnie dziwne zjawisko, bo cebuli wystrzega się jak tylko może. Jest ona dla niego największym złem, które jego zdaniem nie powinno się zaliczać do warzyw jadalnych, a Pierogi Ruskie, w których pełno jest tego właśnie "paskudztwa", mógłby zjadać tonami i nic nie daje przypomnienie, że właśnie je tą znienawidzoną cebulę. Facetów nigdy nie zrozumiesz... ;)
Składniki na Ciasto:
350 g mąki
około 200 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli
Farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera białego
300 g cebuli
sól
pieprz
Mąkę wymieszaj z solą, dodaj olej i ciepłą wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut). Gotowe ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku, albo w mikrofali. Pozostaw na ok 30 minut.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na łyżce oliwy.
W misce wymieszaj razem ugotowane ziemniaki (zimne) i ser - możesz przepuścić przez maszynkę albo przez praskę, lub tak jak ja porządnie ugnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaj cebulę, dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka, a na każdym z nich ułóż porcję nadzienia, zalep tworząc charakterystyczną falbankę.
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (żeby pierogi się nie sklejały). Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotuj je jeszcze 3 minuty. Wyjmuj je łyżką cedzakową i podawaj natychmiast, podawaj z cebulką, skwarkami, masełkiem lub śmietaną. Ja tym razem podałam z paseczkami podsmażonego wędzonego boczku.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/pierogi-ruskie.html