Wykonanie
Mam nadzieję, że udało się Wam zrobić choć jeden wypad na
grzyby. W tym roku mieliśmy prawdziwy wysyp. Ja poszłam na łatwiznę i poprosiłam mamę o podzielenie się jej zapasami. Kiedy już je dostałam, zmajstrowałam sobie pyszne i absolutnie ekspresowe danie. Jakiś czas temu przygotowywałam coś podobnego w wersji na słodko tutaj . Dlaczego więc nie spróbować wersji wytrawnej? Najfajniejsze jest to, że możecie dowolnie modyfikować składniki i wybrać inne warzywa lub dorzucić
mięso. A to
daje nieograniczone możliwości. Myślę, że sos do pieczeni lub jakikolwiek inny jest opcją godną rozpatrzenia.
Składniki:2
jajka120 g
mąki100 ml
mleka1
por- tylko zielone częściok 100 g dowolnych
grzybów- u mnie
prawdziwkisólpieprztymianekłyżeczka
masłaolej do smażeniaWykonywanie:
Grzyby oczyść i pokrój.
Pora także oczyść dokładnie i pokrój w paski. Podsmaż na
oleju aż zmiękną i dodaj
grzyby. Smaż przez chwilę. Przypraw do smaku.
Jajka,
mąkę,
mleko,
sól i
pieprz wymieszaj w misce. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw do niego formę i wrzuć do niej łyżeczkę
masła. Gdy piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury wlej do formy masę jajeczną. Dorzuć podsmażony
por i
grzyby. Przypraw do smaku
pieprzem i
solą. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok 25 minut aż masa będzie upieczona. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!