ßßß Cookit - przepis na Smażone kanie

Smażone kanie

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię zbierać grzyby, jeść również… Zwykle jedzenie nie wzbudza moich silnych emocji, co najwyżej te pozytywne, wypływające z przyjemności jedzenie.Kanie jednak to grzyby, których jedzenie wiąże się dla mnie z dreszczykiem emocji. Wiem, że jem kanie, mam 100% pewności, bo dla potwierdzenie swojej pewności zapytałam nawet o opinie znajomą a i tak odczuwam lęk … jakbym bawiła się z oswojonym tygrysem…
No więc wczoraj zjadłam trzy kanie… dziś jeszcze żyję… ale co będzie jutro kto to wie:)
„Moją większą połowę” ostrzegłam, żeby nie cieszył się za wcześnie i na razie nie organizował pogrzebu
Składniki:
kanie – 3 szt,
jajko – 1 szt,
mleko – 2 łyżki.
olej – 4 łyżki,
masło – 40 g,
mąka – 4 łyżki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Kapelusze grzybów dokładnie umyć z piachu i innych „pozostałości lasu”. Pozostawić na sicie aby odciekły i trochę obeschły. Jaja wybić do miseczki i roztrzepać razem z mlekiem. Kapelusze grzybów obtaczać najpierw w mące, potem w jajku, potem znów w mące i układać na patelni z rozgrzanym olejem. Pod koniec smażenia każdego grzyba dodawać do tłuszczu odrobinę masła. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Solić po usmażeniu. Podawać jako kotlety do ziemniaczków lub solo.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/09/smazone-kanie