ßßß Cookit - przepis na Naleśniki orkiszowe

Naleśniki orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Delikatne i cienkie naleśniki z dodatkiem zdrowszej mąki pszennej - orkiszowej razowej. Są wspaniale elastyczne, mogą służyć zarówno do nadzienia na słodko lub do wytrawnego. Bardzo polecam :-).
Składniki na 12 sztuk:
140 g mąki orkiszowej razowej
500 ml mleka 3,2%
4 jajka (używam dużych)
30 g masła, roztopionego
szczypta soli
Ponadto:
olej, do natłuszczenia
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w blenderze kielichowym i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Odstawić na 30 minut.
Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić delikatnie olejem. Wlewać na patelnię nieduże porcje ciasta (ciasto jest dość rzadkie) i smażyć naleśniki, z obu stron, do zezłocenia. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, zamieszać je w naczyniu (otręby mają tendencję do opadania na dno naczynia).
Jeszcze ciepłe naleśniki podawać z owocami lata, cukrem pudrem i/lub jogurtem/twarożkiem lub jak lubicie.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki-orkiszowe