ßßß Cookit - przepis na Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki – idealne ciasto naleśnikowe

nazwa

Wykonanie

Najlepsze naleśniki to te cienkie, elastyczne, ale chrupiące na brzegach. To mój ulubiony, sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe. Naleśniki wychodzą idealne i pyszne (do czego przyczynia się masło klarowane).
To również uniwersalny przepis na naleśniki, bo sprawdzają się w wersji słodkiej, ale też wytrawnej – np. na krokiety, czy do zapiekania z mięsnymi lub warzywnymi nadzieniami.
Ciasto może Wam się wydawać rzadkie, ale takie właśnie ma być – rozlewajcie je cienką warstwą na patelni, a wyjdą Wam cieniutkie, pyszne naleśniki. W odpowiedniej ilości ciasta na porcję możecie zorientować się już podczas pierwszego przygotowania – podana w przepisie ilość wystarcza idealnie na 6 naleśników z klasycznej patelni naleśnikowej. Jeśli wyjdzie Wam mniej sztuk, to znaczy, że mogliście śmiało dawać mniej ciasta na porcję.
Bardzo polecam ten przepis!
6 sztuk
Składniki
100 g mąki
240 ml mleka
2 jajka
3/4 łyżki roztopionego masła klarowanego (ewentualnie oleju)
1/3 łyżeczki soli
do posmarowania patelni
niewielka ilość masła klarowanego (ewentualnie oleju)
Wykonanie
składniki ciasta naleśnikowego wymieszać mikserem i odstawić na 10 min. Ciasto będzie dość rzadkie, ale to jest w porządku
patelnie nasmarować masłem klarowanym za pomocą papierka – taka ilość tłuszczu wystarczy
rozgrzać patelnie, a następnie wylewać niewielką porcję ciasta (podana w przepisie ilość jest dokładnie na 6 sztuk naleśników) i bardzo szybko rozprowadzać na powierzchni całej patelni. Następnie smażyć najpierw z jednej strony, aż będzie złotobrązowa, a brzegi chrupiące, a następnie z drugiej, również do złotobrązowego koloru
podawać z dowolnym nadzieniem – w wersji słodkiej, lub wytrawnej. Te naleśniki można również zapiekać, podsmażać lub użyć do zrobienia krokietów
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/nalesniki-ciasto-nalesnikowe