ßßß Cookit - przepis na Pierogi z rydzami

Pierogi z rydzami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
-500g mąki tortowej
-jajko
-2 łyżki oleju lub roztopionego masła
-gorące mleko
Farsz:
-ok.500g świeżych rydzów
-duża cebula
– 1 jajko na twardo
-2 łyżki masła, olej
-sól, pieprz
Wykonanie:
Do przesianej mąki dajemy, jajko, tłuszcz, mieszamy i dolewamy gorące mleko, szybko łącząc składniki. Wyrabiamy niedługo do uzyskania gładniej kulki.
Na farsz do pierogów oczywiście wybieramy duże kapelusze z którymi niewiele da się zrobić.
Czyścimy, płuczemy, i dajemy na patelnię, żeby zredukować wodę w grzybach. Gdy będą już suche, dodajemy masła odrobiną oleju, smażymy chwilę. Grzyby przekładamy do miski.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę na rumiano.
Rydze i jajko mielimy na większym sitku, mieszamy z cebulką i doprawiamy do smaku.
Z ciasta wykrawamy krążki i nadziewamy farszem.
Można zostawić kilka usmażonych rydzów z cebulką , pokroić w paski i posypać pierogi na talerzu.
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2020/11/21/pierogi-z-rydzami