Wykonanie
Składniki:-500g
mąki tortowej-
jajko-2 łyżki
oleju lub roztopionego
masła-gorące
mlekoFarsz:-ok.500g świeżych rydzów-duża
cebula– 1
jajko na twardo-2 łyżki
masła,
olej-
sól,
pieprzWykonanie:Do przesianej
mąki dajemy,
jajko, tłuszcz, mieszamy i dolewamy gorące
mleko, szybko łącząc składniki. Wyrabiamy niedługo do uzyskania gładniej kulki.Na farsz do pierogów oczywiście wybieramy duże kapelusze z którymi niewiele da się zrobić.Czyścimy, płuczemy, i dajemy na patelnię, żeby zredukować
wodę w grzybach. Gdy będą już suche, dodajemy
masła odrobiną
oleju, smażymy chwilę.
Grzyby przekładamy do miski.Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę na rumiano.Rydze i
jajko mielimy na większym sitku, mieszamy z
cebulką i doprawiamy do smaku.Z ciasta wykrawamy krążki i nadziewamy farszem.Można zostawić kilka usmażonych rydzów z
cebulką , pokroić w paski i posypać pierogi na talerzu.