Wykonanie
Wpadły nam w oko boczniaki w sklepie i zgodnie stwierdziliśmy, że taaaaak dawno ich nie jedliśmy...A boczniaki takie zdrowe -
grzyb ten zawiera niewielkie ilości
cukrów, liczne witaminy i enzymy (
między innymi obniżające zawartość cholesterolu we
krwi). W porównaniu z
pieczarkami i
grzybami leśnymi boczniak jest 3-6 krotnie bogatszy w witaminy z grupy B, a także zawiera znaczne ilości składników mineralnych głównie fosforu, potasu,
sodu, żelaza. A więc
czemu nie jedliśmy go od tak dawna?!Trzeba to szybko naprawić :)Na początek poprostu boczniak z patelni.Składniki:1 tacka z boczniakami1
jajko4 łyżki
mąki1/3 szklanki
mlekasól,
pieprzolej do smażeniaBoczniaka umyć, osuszyć, większe kawałki zmniejszyć :)Z podanych składników wymieszać ciasto naleśnikowe, ma
mieć konsystencję gęstej
śmietany, ja posoliłam i popieprzyłam ciasto a nie boczniaka.Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu, osuszać na ręczniku papierowym i już - prawda, że szybko i prosto?Tak nam zasmakowały, że napewno niedługo pojawią się nowe przepisy na boczniaka :)