ßßß Cookit - przepis na Moskale, czyli placki po góralsku

Moskale, czyli placki po góralsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 500 gramów
jajka 2 sztuk
mleko kwaśne 0,75 szklanek
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić i ostudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę oraz mleko. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o około 1 cm grubości i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11446/Moskale,-czyli-placki-po-goralsku