ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 1 kilogramówmąka 500 gramówjajka 2 sztukmleko kwaśne 0,75 szklanekolej według uznaniapieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić i ostudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę oraz mleko. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o około 1 cm grubości i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: