Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 1 kilogramów
mąka 500 gramów
jajka 2 sztuk
mleko kwaśne 0,75 szklanek
olej według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzone zmielić i ostudzić. Dodać
jajka, przesianą
mąkę oraz
mleko. Mieszając, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Wyłożyć ciasto na oprószoną
mąką stolnicę i krótko wyrobić. Uformować z ciasta wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Uformować owalne placki o około 1 cm grubości i smażyć na rozgrzanym
oleju na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco ze zmiksowaną
bryndzą,
masłem czosnkowym lub skwarkami z
wędzonego boczku i
cebulką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: