ßßß
Składniki na około 6 porcji – lub jedną dużą :1 kg ugotowanych , obranych ,ziemniaków1 kg pieczarek4-5 cebul średniej wielkości4 łyżki masła1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 płaska łyżeczka pieprzusól do smakukilka gałązek tymianku3 ząbki czosnku1/2 szklanki mlekamasło do wysmarowania foremek
Ziemniaki podgrzewamy w mikrofalówce , żeby zrobiły się gorące . Wyjmujemy , dodajemy do nich masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , jak już będą połączone z masłem , wlewamy mleko , wsypujemy gałkę , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku . Następnie wszystko wygniatamy ponownie tłuczkiem , aż do uzyskania gładkiej masy . Pieczarki kroimy w ćwiartki , cebulkę w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolo , dodając tylko sól i pieprz do smaku.
Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka masłem . Na dnie każdej układamy warstwę ziemniaków , następnie warstwę pieczarek i znowu ziemniaki . Tak przygotowane zapiekanki , zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut , aż wierzch pięknie zbrązowieje . Gotowe 😉 Dekorujemy wierzch tymiankiem i podajemy – smacznego !