Wykonanie
Proste i dość szybkie danie , jeśli nie liczyć czasu pieczenia . Fajny pomysł na obiad lub dodatek do niego . Mam dzisiaj na bani wędzenie , więc nie mogąc sobie pozwolić na ekstrawagancję w kuchni..och jak ładnie powiedziane 😉 Po prostu mam gdzieś siedzenie przy garach i galopowanie
między domem a ogrodem , dlatego zapiekanka, która , zrobiła się sama i nawet , nie czujny i zlewczy , nadzór Babci jej nie zaszkodził 😉 Polecam , , szczególnie jak ktoś lubi
pieczarki 😉
Składniki na około 6 porcji – lub jedną dużą :1 kg ugotowanych , obranych ,
ziemniaków1 kg
pieczarek4-5
cebul średniej wielkości4 łyżki
masła1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1 płaska łyżeczka
pieprzusól do smakukilka gałązek
tymianku3 ząbki
czosnku1/2 szklanki
mlekamasło do wysmarowania foremek
Ziemniaki podgrzewamy w mikrofalówce , żeby zrobiły się gorące . Wyjmujemy , dodajemy do nich
masło i rozgniatamy tłuczkiem do
ziemniaków , jak już będą połączone z
masłem , wlewamy
mleko , wsypujemy gałkę , wyciśnięty praską
czosnek ,
sól do smaku . Następnie wszystko wygniatamy ponownie tłuczkiem , aż do uzyskania gładkiej masy .
Pieczarki kroimy w ćwiartki ,
cebulkę w piórka i podsmażamy na
oleju na złoty kolo , dodając tylko
sól i
pieprz do smaku.
Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka
masłem . Na dnie każdej układamy warstwę
ziemniaków , następnie warstwę
pieczarek i znowu
ziemniaki . Tak przygotowane zapiekanki , zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut , aż wierzch pięknie zbrązowieje . Gotowe 😉 Dekorujemy wierzch
tymiankiem i podajemy – smacznego !