ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa

Zapiekanka ziemniaczano – pieczarkowa

nazwa

Wykonanie

Proste i dość szybkie danie , jeśli nie liczyć czasu pieczenia . Fajny pomysł na obiad lub dodatek do niego . Mam dzisiaj na bani wędzenie , więc nie mogąc sobie pozwolić na ekstrawagancję w kuchni..och jak ładnie powiedziane 😉 Po prostu mam gdzieś siedzenie przy garach i galopowanie między domem a ogrodem , dlatego zapiekanka, która , zrobiła się sama i nawet , nie czujny i zlewczy , nadzór Babci jej nie zaszkodził 😉 Polecam , , szczególnie jak ktoś lubi pieczarki 😉
Składniki na około 6 porcji – lub jedną dużą :
1 kg ugotowanych , obranych ,ziemniaków
1 kg pieczarek
4-5 cebul średniej wielkości
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 płaska łyżeczka pieprzu
sól do smaku
kilka gałązek tymianku
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki mleka
masło do wysmarowania foremek
Ziemniaki podgrzewamy w mikrofalówce , żeby zrobiły się gorące . Wyjmujemy , dodajemy do nich masło i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków , jak już będą połączone z masłem , wlewamy mleko , wsypujemy gałkę , wyciśnięty praską czosnek , sól do smaku . Następnie wszystko wygniatamy ponownie tłuczkiem , aż do uzyskania gładkiej masy . Pieczarki kroimy w ćwiartki , cebulkę w piórka i podsmażamy na oleju na złoty kolo , dodając tylko sól i pieprz do smaku.
Małe pojedyncze foremki , lub jedną dużą , smarujemy od środka masłem . Na dnie każdej układamy warstwę ziemniaków , następnie warstwę pieczarek i znowu ziemniaki . Tak przygotowane zapiekanki , zapiekamy w temperaturze 160 C przez około 30 minut , aż wierzch pięknie zbrązowieje . Gotowe 😉 Dekorujemy wierzch tymiankiem i podajemy – smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/zapiekanka-ziemniaczano-pieczarkowa