ßßß
Do Wigilii pozostało jeszcze 12 dni. Zatem jest jeszcze trochę czasu, aby pomyśleć nad wigilijnym i świątecznym menu. Ja w tym roku wybieram się na Wigilie do Mamy, zatem nie będę miała okazji wykazać się kulinarnie. Będę za to pomagać, bo to Mama będzie grała pierwsze skrzypce w kuchni. Od kiedy pamiętam na naszym wigilijnym stole zawsze gościł sos pieczarkowy, który mam zamiar Wam dziś pokazać. Zapraszam do lektury.Składniki:500 g pieczarek2 cebule2 łyżki masła1 ząbek czosnku300 ml śmietany 18 %sól, pieprz2 łyżki posiekanej natki pietruszki1/2 łyżeczki suszonego tymiankuWykonanie:Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodać drugą łyżkę masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, aby czosnek się nie przyrumienił. Na patelnię dodać pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły soków ( często mieszać). Smażyć około 2-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodać śmietanę, sól oraz pieprz. Całość gotować około 2 minuty. Następnie dodać natkę pietruszki i tymianek. Ewentualnie ponownie doprawić solą i pieprzem.

