Wykonanie
Do Wigilii pozostało jeszcze 12 dni. Zatem jest jeszcze trochę czasu, aby pomyśleć nad wigilijnym i świątecznym menu. Ja w tym roku wybieram się na Wigilie do Mamy, zatem nie
będę miała okazji wykazać się kulinarnie.
Będę za to pomagać, bo to Mama będzie grała pierwsze skrzypce w kuchni. Od kiedy pamiętam na naszym wigilijnym
stole zawsze gościł
sos pieczarkowy, który mam zamiar Wam dziś pokazać. Zapraszam do lektury.Składniki:500 g
pieczarek2
cebule2 łyżki
masła1 ząbek
czosnku300 ml
śmietany 18 %
sól,
pieprz2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki suszonego
tymiankuWykonanie:
Pieczarki umyć ( obrać) – jak kto woli i jaką stosuje metodę. Pokroić je w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
masła i przesmażyć na niej drobno posiekaną
cebulę. Po około 2 minutach dodać drugą łyżkę
masła i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć chwilę, aby
czosnek się nie przyrumienił. Na patelnię dodać
pieczarki, zwiększyć ogień, tak aby
pieczarki się smażyły, nabrały złotego koloru i nie puściły
soków ( często mieszać). Smażyć około 2-4 minuty. Po tym czasie na patelnię dodać
śmietanę,
sól oraz
pieprz. Całość gotować około 2 minuty. Następnie dodać
natkę pietruszki i
tymianek. Ewentualnie ponownie doprawić
solą i
pieprzem.