Wykonanie
Potrawy w
sosie słodko-kwaśnym zyskały popularność na całym świecie. Liczni producenci oferują
sos słodko-kwaśny jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy go ze zdrowych składników wg naszych upodobań
smakowych. Zaletą tego przepisu jest to, że niezwykle łatwo możemy go dostosować do własnych upodobań: zamiast
wieprzowiny możemy użyć
kurczaka,
wołowiny,
owoców morza,
ryby,
tofu... lub pozostać przy daniu wyłącznie warzywnym. Zestaw warzyw również możemy łatwo modyfikować w zależności od
pory roku i tego, na co mamy aktualnie smak.
3-4 kotlety
schabowe wieprzowe1/2
brokuła - podzielonego na małe różyczki1
czerwona papryka - pokrojona w paski1 duża
marchewka - obrana, posiekana w słupki2
cebule - obrane, pokrojone w ćwiartki1 mała puszka
ananasa (ok. 400 g, bez znaczenia czy w plastrach, czy w kawałkach. Plastry po prostu kroimy w małe kawałki)2 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekanekawałek
imbiru wielkości
wiśni - obrany, drobno posiekany1 łyżka
mąki pszennej + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej do oprószenia
mięsaolej/oliwa do smażeniasos:
sok z ananasów w puszce5 łyżek dobrego
keczupu*3 łyżki
cukru lub
miodu3 łyżki
białego octu winnego2 łyżki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
oleju sezamowego1 duży, drobno posiekany ząbek
czosnkuew.
chili, jeśli sos ma być pikantny1 łyżka
mąki ziemniaczanej1. Różyczki
brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.2. Kotlety
schabowe kroimy w cienkie paski. Oprószamy mieszanką obu mąk.Smażymy na niedużej ilości dobrze rozgrzanego
oleju (na dużej, głębokiej patelni lub w wolu), mieszając, aż przestaną być surowe. Zdejmujemy. Następnie smażymy
paprykę z
marchewką,
czosnkiem i
imbirem. Po ok. 2 minutach dodajemy
cebulę i kawałki
ananasa.3. W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy
sok z ananasów z pozostałymi składnikami. Próbujemy - zgodnie ze swą nazwą, w sosie powinna być wyraźnie wyczuwalna
słodycz (
miodu lub
cukru), przełamana kwasowością
octu. Jeśli odczuwamy, że
sos jest np. wg nas za mało kwaśny, dodajemy
octu. Jeśli jest za mało słony, zwiększamy ilość
sosu sojowego.Na samym końcu dodajemy
mąkę ziemniaczaną i mieszamy.4. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy usmażone
mięso,
brokuła i zalewamy całość przygotowanym sosem. Mieszamy i gotujemy razem kilka chwil na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z
ryżem.Tutaj możecie zobaczyć to danie w wersji całkowicie warzywnej, posypane dodatkowo prażonym
sezamem.
* Ponieważ
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.