Wykonanie
            Potrawy w 
sosie słodko-kwaśnym zyskały popularność na całym świecie. Liczni producenci oferują 
sos słodko-kwaśny jako produkt gotowy, w słoiku. My jednak nie udamy się poń do sklepu, a do własnej kuchni, gdzie przygotujemy go ze zdrowych składników wg naszych upodobań 
smakowych. Zaletą tego przepisu jest to, że niezwykle łatwo możemy go dostosować do własnych upodobań: zamiast 
wieprzowiny możemy użyć 
kurczaka, 
wołowiny, 
owoców morza, 
ryby, 
tofu... lub pozostać przy daniu wyłącznie warzywnym. Zestaw warzyw również możemy łatwo modyfikować w zależności od 
pory roku i tego, na co mamy aktualnie smak.

3-4 kotlety 
schabowe wieprzowe1/2 
brokuła - podzielonego na małe różyczki1 
czerwona papryka - pokrojona w paski1 duża 
marchewka - obrana, posiekana w słupki2 
cebule - obrane, pokrojone w ćwiartki1 mała puszka 
ananasa (ok. 400 g, bez znaczenia czy w plastrach, czy w kawałkach. Plastry po prostu kroimy w małe kawałki)2 ząbki 
czosnku - obrane, drobno posiekanekawałek 
imbiru wielkości 
wiśni - obrany, drobno posiekany1 łyżka 
mąki pszennej + 1 łyżka 
mąki ziemniaczanej do oprószenia 
mięsaolej/oliwa do smażeniasos:
sok z ananasów w puszce5 łyżek dobrego 
keczupu*3 łyżki 
cukru lub 
miodu3 łyżki 
białego octu winnego2 łyżki 
sosu sojowego1/2 łyżeczki 
oleju sezamowego1 duży, drobno posiekany ząbek 
czosnkuew. 
chili, jeśli sos ma być pikantny1 łyżka 
mąki ziemniaczanej1. Różyczki 
brokuła blanszujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.2. Kotlety 
schabowe kroimy w cienkie paski. Oprószamy mieszanką obu mąk.Smażymy na niedużej ilości dobrze rozgrzanego 
oleju (na dużej, głębokiej patelni lub w wolu), mieszając, aż przestaną być surowe. Zdejmujemy. Następnie smażymy 
paprykę z 
marchewką, 
czosnkiem i 
imbirem. Po ok. 2 minutach dodajemy 
cebulę i kawałki 
ananasa.3. W międzyczasie przygotowujemy sos: mieszamy 
sok z ananasów z pozostałymi składnikami. Próbujemy - zgodnie ze swą nazwą, w sosie powinna być wyraźnie wyczuwalna 
słodycz (
miodu lub 
cukru), przełamana kwasowością 
octu. Jeśli odczuwamy, że 
sos jest np. wg nas za mało kwaśny, dodajemy 
octu. Jeśli jest za mało słony, zwiększamy ilość 
sosu sojowego.Na samym końcu dodajemy 
mąkę ziemniaczaną i mieszamy.4. Gdy 
cebula będzie szklista, dodajemy usmażone 
mięso, 
brokuła i zalewamy całość przygotowanym sosem. Mieszamy i gotujemy razem kilka chwil na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podajemy z 
ryżem.Tutaj możecie zobaczyć to danie w wersji całkowicie warzywnej, posypane dodatkowo prażonym 
sezamem.

* Ponieważ 
keczup nadaje sosowi smak, użyjmy produktu dobrej jakości - takiego, który nam smakuje.