Wykonanie
Jeden z najszybszych i najprostszych przepisów na pyszne danie w stylu chińskim. Można użyć dowolnego rodzaju
wołowiny, jak
polędwica,
rostbef,
antrykot. Kluczem jest pokrojenie plastra
mięsa w naprawdę cienkie kawałki, wtedy wychodzi delikatne i szybko się smaży. Przepis: Martin Yan .
2
steki wołowe1
brokuł, pokrojony na różyczki, zblanszowanykawałek
imbiru wielkości
wiśni1 - 2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
oleju sezamowego2 łyżki
sosu ostrygowegoew.
chili do smakuMarynata:4 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżka ciemnego
sosu sojowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1.
Wołowinę pokroić w cienkie paski. Wymieszać w salaterce ze składnikami marynaty, marynować przez 20 minut.W tym czasie
brokuł pokroić na różyczki i blanszować.2. Na dużej patelni rozgrzać
olej, dodać obrany, posiekany
imbir oraz posiekany
czosnek. Dodać
mięso i smażyć, aż
mięso będzie rumiane. Dodać
brokuły, smażyć, mieszając. Dodać
olej sezamowy oraz
sos ostrygowy. Smażyć mieszając jeszcze chwilę. Doprawić do smaku
sosem sojowym lub ew.
solą.Podawać z
ryżem lub
makaronem.