Wykonanie
Bardzo wygodne danie, kiedy trzeba zrobić coś dla wielu osób. Skrzydełka należy zamarynować wieczorem a następnego dnia jedynie przełożyć do naczynia do pieczenia i włożyć do piekarnika. Pieką się same, dając czas na wykonanie innych czynności. Z pewnością zaspokoją gusta nawet bardzo wybrednych gości. Polecam na wszelkie spotkania w większym gronie, jak i na obiad.Kolejna potrawa, którą znalazłam w książce "Cook's Encyclopedia", odrobinę przeze mnie zmodyfikowana.
Składniki:10 skrzydełek2 ząbki
czosnku1 łyżka startego korzenia
imbiru2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
soku z limonki1 łyżka
miodu1 łyżka sosu słodkiego
chili1 łyżeczka
oleju sezamowegoPrzygotowanie:Ząbki
czosnku posiekać, wymieszać z
imbirem,
sosem sojowym,
sokiem z limonki,
miodem, sosem
chili oraz
olejem sezamowym. Osuszone skrzydełka polać marynatą i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.Piekarnik rozgrzać do 220 C. Skrzydełka odsączyć z marynaty i przełożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne. Wstawić do piekarnika i piec ok15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec kolejne 20 minut.Smacznego :)