Wykonanie
Miałam ostatnio wielki apetyt na coś egzotycznego, na jakieś danie z poza Europy . W Polsce najpopularniejsza kuchnia nieeuropejska to kuchnia chińska. Kuchnia azjatycka wydaje się prosta, chciałam się jednak sama o tym przekonać. Trzeba zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników, a wtedy możemy przygotować wiele dań z kuchni azjatyckiej. Do tych składników należą:
sos sojowy (najważniejsza z przypraw kuchni azjatyckiej),
olej sezamowy,
sos ostrygowy,
makaron ryżowy,
pędy bambusa,
sezam i
imbir i inne, które można by wymieniać. Warto też kupić
przyprawę pięciu smaków (zawiera
anyż,
goździki,
cynamon,
pieprz czarny i
kozieradkę), mieszankę o wyrafinowanym smaku i zapachu. Dodana do potrawy wzbogaca ją o pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. Dzisiaj pieczeń ze
schabu, aromatyczne danie za sprawą
pomarańczy,
imbiru i
przyprawy pięciu smaków...
Składniki:1 kg
schabu (może być
łopatka)4 duże
cebulepapryka czerwonapor3 ząbki
czosnku3
marchewki2
papryczki chili40 g korzenia
imbiru2
pomarańczeprzyprawa pięciu smaków
sól,
pieprz2 łyżki
miodu2 łyżki
sosu sojowegoCebulę i
por kroimy w talarki,
czosnek i
imbir posiekać bardzo drobno.
Marchewki kroimy w słupki,
paprykę i
papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paseczki.
Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy
solą,
pieprzem i mieszanką pięciu smaków. Wszystkie warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy
mięso.
Pomarańcze myjemy, cienko obieramy (skórkę zostawiamy) i wyciskamy z nich sok. Sok dolewamy na warzywa pod
mięsem, skórkę także dodajemy do naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75 minut (termoobieg). Po tym czasie zabieramy przykrycie naczynia i
mięso smarujemy
miodem wymieszanym z
sosem sojowym, pozostawiamy wszystko jeszcze 15 minut w piekarniku. Podawać z
ryżem, albo
pieczywem.Smacznego.