ßßß Cookit - przepis na AZJATYCKA PIECZEŃ ZE SCHABU W POMARAŃCZACH.

AZJATYCKA PIECZEŃ ZE SCHABU W POMARAŃCZACH.

nazwa

Wykonanie

Miałam ostatnio wielki apetyt na coś egzotycznego, na jakieś danie z poza Europy . W Polsce najpopularniejsza kuchnia nieeuropejska to kuchnia chińska. Kuchnia azjatycka wydaje się prosta, chciałam się jednak sama o tym przekonać. Trzeba zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników, a wtedy możemy przygotować wiele dań z kuchni azjatyckiej. Do tych składników należą: sos sojowy (najważniejsza z przypraw kuchni azjatyckiej), olej sezamowy, sos ostrygowy, makaron ryżowy, pędy bambusa, sezam i imbir i inne, które można by wymieniać. Warto też kupić przyprawę pięciu smaków (zawiera anyż, goździki, cynamon, pieprz czarny i kozieradkę), mieszankę o wyrafinowanym smaku i zapachu. Dodana do potrawy wzbogaca ją o pięć podstawowych smaków: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ostry. Dzisiaj pieczeń ze schabu, aromatyczne danie za sprawą pomarańczy, imbiru i przyprawy pięciu smaków...
Składniki:
1 kg schabu (może być łopatka)
4 duże cebule
papryka czerwona
por
3 ząbki czosnku
3 marchewki
2 papryczki chili
40 g korzenia imbiru
2 pomarańcze
przyprawa pięciu smaków
sól, pieprz
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
Cebulę i por kroimy w talarki, czosnek i imbir posiekać bardzo drobno. Marchewki kroimy w słupki, paprykę i papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paseczki. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką pięciu smaków. Wszystkie warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy mięso. Pomarańcze myjemy, cienko obieramy (skórkę zostawiamy) i wyciskamy z nich sok. Sok dolewamy na warzywa pod mięsem, skórkę także dodajemy do naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75 minut (termoobieg). Po tym czasie zabieramy przykrycie naczynia i mięso smarujemy miodem wymieszanym z sosem sojowym, pozostawiamy wszystko jeszcze 15 minut w piekarniku. Podawać z ryżem, albo pieczywem.
Smacznego.
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/03/azjatycka-pieczen-ze-schabu-w.html