ßßß
            
        
Składniki:1 kg schabu (może być łopatka)4 duże cebulepapryka czerwonapor3 ząbki czosnku3 marchewki2 papryczki chili40 g korzenia imbiru2 pomarańczeprzyprawa pięciu smakówsól, pieprz2 łyżki miodu2 łyżki sosu sojowegoCebulę i por kroimy w talarki, czosnek i imbir posiekać bardzo drobno. Marchewki kroimy w słupki, paprykę i papryczkę chili oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paseczki. Mięso myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i mieszanką pięciu smaków. Wszystkie warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy mięso. Pomarańcze myjemy, cienko obieramy (skórkę zostawiamy) i wyciskamy z nich sok. Sok dolewamy na warzywa pod mięsem, skórkę także dodajemy do naczynia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 75 minut (termoobieg). Po tym czasie zabieramy przykrycie naczynia i mięso smarujemy miodem wymieszanym z sosem sojowym, pozostawiamy wszystko jeszcze 15 minut w piekarniku. Podawać z ryżem, albo pieczywem.Smacznego.