ßßß
Składniki:50 dag chudej wieprzowiny (schab, polędwiczka, szynka)1 słoik pędów bambusa3 marchewki1 puszka mini kolb kukurydzy1 cebula2 czerwone papryki2-3 ząbki czosnku2 łyżki octu ryżowego3-4 łyżki sosu sojowego200 ml mleczka kokosowego1 łyżeczka przyprawy do potraw chińskichok 0,5 cm startego imbirusólpieprzchilioliwaWykonanie:Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości paski. Zalewamy je sosem sojowym, octem ryżowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir oraz posypujemy chili. Marynujemy mięso przez około pół godziny. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. Marchewki kroimy w słupki, kolby kukurydzy dzielimy na pół.Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy zamarynowane mięso. Po upływie około 4 minut zdejmujemy mięso z patelni i chwilowo odstawiamy na bok.Na patelnię ponownie wlewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy posiekaną cebulę, następnie dorzucamy marchewkę, paprykę mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pędy bambusa i kolby kukurydzy odsączone z zalewy. Dorzucamy z powrotem mięso, podlewamy mleczkiem kokosowym, przyprawiamy i chwilę dusimy na wolnym ogniu.Podajemy z ryżem –osobiście polecam jaśminowy. :)Smacznego!Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!