Wykonanie
Tym razem trochę orientu w połączeniu z
wieprzowiną czyli jak za pomocą dania przenieść się w rejony dalekiego wschodu. Danie to jest pięknym przykładem na to, że aby poczuć klimat odległych nam cywilizacji bez wychodzenia poza granice naszej kuchni wystarczą odpowiednie składniki, trochę inwencji twórczej i bezgraniczna wiara w magiczną moc sprawczą dania. Cudowność doznań wschodu potęguje
magia barw, które niczym warzywna tęcza cudownie okrasi każdy talerz.
Składniki:50 dag chudej
wieprzowiny (
schab, polędwiczka,
szynka)1 słoik
pędów bambusa3
marchewki1 puszka mini
kolb kukurydzy1
cebula2
czerwone papryki2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
octu ryżowego3-4 łyżki
sosu sojowego200 ml
mleczka kokosowego1 łyżeczka
przyprawy do potraw chińskichok 0,5 cm startego
imbirusólpieprzchilioliwaWykonanie:
Mięso myjemy i kroimy na średniej wielkości paski. Zalewamy je
sosem sojowym,
octem ryżowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, starty
imbir oraz posypujemy
chili. Marynujemy
mięso przez około pół godziny. Z
papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki.
Marchewki kroimy w słupki,
kolby kukurydzy dzielimy na pół.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy zamarynowane
mięso. Po upływie około 4 minut zdejmujemy
mięso z patelni i chwilowo odstawiamy na bok.Na patelnię ponownie wlewamy niewielką ilość
oliwy i podsmażamy posiekaną
cebulę, następnie dorzucamy
marchewkę,
paprykę mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodajemy
pędy bambusa i
kolby kukurydzy odsączone z zalewy. Dorzucamy z powrotem
mięso, podlewamy
mleczkiem kokosowym, przyprawiamy i chwilę dusimy na wolnym ogniu.Podajemy z
ryżem –osobiście polecam jaśminowy. :)Smacznego!Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!