ßßß Cookit - przepis na KURCZAK Z ANANASEM I SELEREM NACIOWYM

KURCZAK Z ANANASEM I SELEREM NACIOWYM

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań, do których często wracam :) Jak już wspominałam w kilku moich wcześniejszych wpisach – uwielbiam kuchnię azjatycką. Prezentowana potrawa to typowa przedstawicielka gatunku ‚chińszczyzna’. Kurczak z ananasem i selerem naciowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu, gwarantujące szybką wycieczkę do China Town ;)
POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)
40 dkg piersi z kurczaka
3 – 4 łodygi selera naciowego
puszka ananasa w zalewie
1 papryka czerwona
1 średnia czerwona cebula
1 marchewka
300 g ryżu basmati
Sos:
1/4 szklanki jasnego sosu sojowego
1/4 szklanki soku z ananasa (tego z puszki)
2 łyżki brązowego cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżka ketchupu
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki chilli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
sos chiński przygotowujemy dokładnie mieszając wszystkie jego ww. składniki,
kurczaka myjemy i kroimy na cienkie kawałki, następnie podsmażamy na patelni,
usmażonego kurczaka przekładamy do innego naczynia i podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa i ananasa,
do warzyw dodajemy kurczaka, a następnie wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Gotujemy dopóki sos odrobinę nie zgęstnieje, i gotowe! Super smakuje z ryżem basmati.
SMACZNEGO!
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/kurczak-z-ananasem-i-selerem-naciowym