Wykonanie
Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań, do których często wracam :) Jak już wspominałam w kilku moich wcześniejszych wpisach – uwielbiam kuchnię azjatycką. Prezentowana potrawa to typowa przedstawicielka gatunku ‚chińszczyzna’.
Kurczak z
ananasem i
selerem naciowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu, gwarantujące szybką wycieczkę do China Town ;)POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)40 dkg
piersi z kurczaka3 – 4
łodygi selera naciowegopuszka
ananasa w zalewie1
papryka czerwona1 średnia
czerwona cebula1
marchewka300 g
ryżu basmatiSos:1/4 szklanki jasnego
sosu sojowego1/4 szklanki
soku z ananasa (tego z puszki)2 łyżki
brązowego cukru2 ząbki
czosnku1 łyżka
białego octu winnego1 łyżka
ketchupu0,5 łyżeczki mielonego
imbiru0,5 łyżeczki
chilli1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
sos chiński przygotowujemy dokładnie mieszając wszystkie jego ww. składniki,
kurczaka myjemy i kroimy na cienkie kawałki, następnie podsmażamy na patelni,usmażonego
kurczaka przekładamy do innego naczynia i podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa i
ananasa,do warzyw dodajemy
kurczaka, a następnie wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Gotujemy dopóki sos odrobinę nie zgęstnieje, i gotowe! Super smakuje z
ryżem basmati.SMACZNEGO!