Wykonanie
            Dzisiaj przepis na jedno z moich ulubionych dań, do których często wracam :) Jak już wspominałam w kilku moich wcześniejszych wpisach – uwielbiam kuchnię azjatycką. Prezentowana potrawa to typowa przedstawicielka gatunku ‚chińszczyzna’. 
Kurczak z 
ananasem i 
selerem naciowym to danie bardzo łatwe w przygotowaniu, gwarantujące szybką wycieczkę do China Town ;)POTRZEBNE SKŁADNIKI (3 porcje)40 dkg 
piersi z kurczaka3 – 4 
łodygi selera naciowegopuszka 
ananasa w zalewie1 
papryka czerwona1 średnia 
czerwona cebula1 
marchewka300 g 
ryżu basmatiSos:1/4 szklanki jasnego 
sosu sojowego1/4 szklanki 
soku z ananasa (tego z puszki)2 łyżki 
brązowego cukru2 ząbki 
czosnku1 łyżka 
białego octu winnego1 łyżka 
ketchupu0,5 łyżeczki mielonego 
imbiru0,5 łyżeczki 
chilli1 łyżeczka 
mąki ziemniaczanejSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
sos chiński przygotowujemy dokładnie mieszając wszystkie jego ww. składniki,
kurczaka myjemy i kroimy na cienkie kawałki, następnie podsmażamy na patelni,usmażonego 
kurczaka przekładamy do innego naczynia i podsmażamy pokrojone wcześniej warzywa i 
ananasa,do warzyw dodajemy 
kurczaka, a następnie wszystko zalewamy przygotowanym sosem. Gotujemy dopóki sos odrobinę nie zgęstnieje, i gotowe! Super smakuje z 
ryżem basmati.SMACZNEGO!
