ßßß Cookit - przepis na Pikantna wieprzowina po koreańsku

Pikantna wieprzowina po koreańsku

nazwa

Wykonanie

Jak w każdym przepisie, stopień ostrości dania można łatwo dostosowac do swych upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość ostrego sosu. Wieprzownia z tego przepisu wychodzi pyszna: miękka i delikatna, a jednoczesnie pełna smaku. Jako dodatek pasuje ryż lub makaron. Przepis na podstawie SouthYourMouth .
4 kotlety ze schabu wieprzowego
1 duża cebula - obrana, pokrojona w pióra
1 czerwona papryka - pokrojona w paski
1/2 szklanki grubo siekanego szczypiorku
olej do smażenia
marynata:
1 łyżeczka ostrego sosu chili (sriracha)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki świezo mielonego czarnego pieprzu
1 cebula - obrana, pokrojona w cienkie pióra
sos:
1-2 łyżki ostrego sosu chili (sriracha)
1/3 szklanki sosu sojowego
1/3 szklanki wody
2 łyżki sosu barbecue
1 łyżeczka cukru
3 obrane, przeciśniete ząbki czosnku
2 cm obranego, drobno posiekanego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1. Kotlety schabowe kroimy w cieniutkie paski. Marynujemy 1 godzinę (maksymalnie do 8 godzin - w lodówce).
2. W woku lub dużej głebokiej patelni rozgrzewamy niedużą ilośc oleju. Podsmażamy, miszając, cebulę z papryką. Gdy cebula bedzie szklista, zsuwamy warzywa do boku patelnu/woka, po czym obsmażamy mięso - mieszając, aż przestanie byc różowe.
3. Dodajemy przygotowany z wymieszanych ze soba skaldnikow sos oraz siekany szczypiorek. Mieszamy. Gotujemy chwile razem, aż sos zgestnieje. Gotowe danie zawsze można dodatkowo doprawić sosem chili.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/10/Pikantna-wieprzowina-po-koreansku.html