Wykonanie
Jak w każdym przepisie, stopień ostrości dania można łatwo dostosowac do swych upodobań, zwiększając lub zmniejszając ilość
ostrego sosu.
Wieprzownia z tego przepisu wychodzi pyszna: miękka i delikatna, a jednoczesnie pełna smaku. Jako dodatek pasuje
ryż lub
makaron. Przepis na podstawie SouthYourMouth .
4 kotlety ze
schabu wieprzowego1 duża
cebula - obrana, pokrojona w
pióra1
czerwona papryka - pokrojona w paski1/2 szklanki grubo siekanego
szczypiorkuolej do smażeniamarynata:1 łyżeczka
ostrego sosu
chili (sriracha)2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki świezo mielonego
czarnego pieprzu1
cebula - obrana, pokrojona w cienkie
piórasos:1-2 łyżki
ostrego sosu
chili (sriracha)1/3 szklanki
sosu sojowego1/3 szklanki
wody2 łyżki
sosu barbecue1 łyżeczka
cukru3 obrane, przeciśniete ząbki
czosnku2 cm obranego, drobno posiekanego świeżego
imbiru1/2 łyżeczki
oleju sezamowego1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1. Kotlety
schabowe kroimy w cieniutkie paski. Marynujemy 1 godzinę (maksymalnie do 8 godzin - w lodówce).2. W woku lub dużej głebokiej patelni rozgrzewamy niedużą ilośc
oleju. Podsmażamy, miszając,
cebulę z
papryką. Gdy
cebula bedzie szklista, zsuwamy warzywa do
boku patelnu/woka, po czym obsmażamy
mięso - mieszając, aż przestanie byc różowe.3. Dodajemy przygotowany z wymieszanych ze
soba skaldnikow sos oraz siekany
szczypiorek. Mieszamy. Gotujemy chwile razem, aż sos zgestnieje. Gotowe danie zawsze można dodatkowo doprawić sosem
chili.