Wykonanie
            
Cudowna w smaku. 
Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą 
słodyczy. Dodatek świeżego 
szczypioru nadaje mu lekkości.Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni.

Porcja na 2 osoby:- 4 kotlety wieprzowe ( 
schab )- 1 duża 
marchewka- 2 średnie 
cebule- 2 ząbki 
czosnkuprzyprawy*- 1 łyżeczka ziaren 
gorczycy- 1 łyżeczka sproszkowanego 
imbiru- 1 łyżeczka sproszkowanego 
chili**- 2 rozgniecione kulki 
ziela angielskiego- kilka łyżek siekanego 
szczypioru* ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi 
przyprawami** ilość 
chili zależy od tolerancji ostrości naszych kubków smkowychmarynata:- 1/3 szklanki 
sosu sojowego- 1/3 szklanki 
octu ryżowego- 1/3 szklanki pikantnego 
keczupukarmel:- 1/3 szklanki zimnej 
wody- 1/3 szklanki wrzątku- 1/3 szklanki 
cukru1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie zalać marynatą. Ostawić na 0 , 5 godziny.2. 
Marchewki pokroić w zapałkę, 
cebulkę w piórka 
czosnek w plasterki.3. Na suchą patelnię wsypać 
cukier, zalać zimną 
wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę.4. Do karmelu dodać 
mięso wraz z marynatą, warzywa, 
przyprawy.5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi 
mięso. W razie konieczności dosolić***6. Posypać siekanym 
szczypiorem. Podawać z 
ryżem.*** dania wcześniej nie solimy, gdyż 
sos sojowy z marynaty jest bardzo słony. Jednak spotkałam się z sosami sojowymi o różnej zawartości 
soli. Dania należy spróbować i ewentualnie dosolić.