Wykonanie
Cudowna w smaku.
Mięso jest doskonale kruche, pikantne, podbite nutą
słodyczy. Dodatek świeżego
szczypioru nadaje mu lekkości.Do stworzenia tego dania zainspirowała mnie książka "Wok & Stir-Fry" , która jest zbiorem przepisów na dania z woka i patelni.
Porcja na 2 osoby:- 4 kotlety wieprzowe (
schab )- 1 duża
marchewka- 2 średnie
cebule- 2 ząbki
czosnkuprzyprawy*- 1 łyżeczka ziaren
gorczycy- 1 łyżeczka sproszkowanego
imbiru- 1 łyżeczka sproszkowanego
chili**- 2 rozgniecione kulki
ziela angielskiego- kilka łyżek siekanego
szczypioru* ziarna rozgnieść płaską częścią ostrza noża i przeciekać ( bądź utrzeć w moździerzu ), wymieszać ze sproszkowanymi
przyprawami** ilość
chili zależy od tolerancji ostrości naszych kubków smkowychmarynata:- 1/3 szklanki
sosu sojowego- 1/3 szklanki
octu ryżowego- 1/3 szklanki pikantnego
keczupukarmel:- 1/3 szklanki zimnej
wody- 1/3 szklanki wrzątku- 1/3 szklanki
cukru1. Kotlety należy pokroić na paseczki, następnie zalać marynatą. Ostawić na 0 , 5 godziny.2.
Marchewki pokroić w zapałkę,
cebulkę w piórka
czosnek w plasterki.3. Na suchą patelnię wsypać
cukier, zalać zimną
wodą. Podgrzewać do momentu uzyskania jasnego karmelu. Zalać wrzątkiem. Całość podgrzewać chwilę.4. Do karmelu dodać
mięso wraz z marynatą, warzywa,
przyprawy.5. Dusić przez 20 minut, sos się zredukuje i oblepi
mięso. W razie konieczności dosolić***6. Posypać siekanym
szczypiorem. Podawać z
ryżem.*** dania wcześniej nie solimy, gdyż
sos sojowy z marynaty jest bardzo słony. Jednak spotkałam się z sosami sojowymi o różnej zawartości
soli. Dania należy spróbować i ewentualnie dosolić.