ßßß
Składniki:2 małe piersi z kurczaka pokrojona w paskikilka różyczek brokułupół szklanki mrożonego groszku cukrowegopół szklanki fasolki szparagowejok. 400-450 ml mleka kokosowego2-3 dymki2 łyżki zielonej pasty curry (im więcej tym ostrzejsze)1-2 ząbki czosnku2 łyżki sosu rybnegook. 2 cm startego świeżego imbiru2 łyżki sosu sojowego2 łyżki soku z limonkiłyżeczka startej skorki limonkiłyżeczka cukru najlepiej brązowegoolejświeża bazyliasólpieprzWykonanie:Na oleju podsmażamy dymkę, czosnek oraz imbir z pastą curry. Gdy cebula będzie już miękka i szklista dodajemy sos rybny, sojowy i mleko kokosowe. Kiedy wszystko się zagotuje dorzucamy kurczaka, warzywa, sok oraz skórkę z limonki. Dodajemy cukier oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli lubicie ostrzejsze doznania polecam więcej imbiru i pasty curry ;) Podajemy z ryżem najlepiej jaśminowym. Ja miałam makaron do woka, wiec go wykorzystałam. Też było bardzo smaczne ;) Bon apetit ;)