Wykonanie
Mój mąż znany również jako „człowiek z końca Internetu” zaskakuje mnie codziennie nowymi znaleziskami z głębin
sieci.
Między śpiewającymi lisami a kotami w
chlebie trafi się czasem w jego zbiorach jakaś perełka, którą zainteresuję się sama. Zwłaszcza, jeżeli to coś z mojej „branży” ;) Tak było tym razem. Znalazł takie coś, co zowie się ramen burger, a że Burger ma na drugie imię, musiał mi to pokazać czym prędzej. Okazało się, że to taki burger, w którym tradycyjną
bułkę zastępuje
makaron typu ramen, znany szerzej jako… zupka chińska ;) Ku jego uciesze, musiałam oczywiście, zainspirowana tą stroną pomysł przetestować :) Rezultaty? Zdjęcia mówią chyba same za siebie :)

Składniki:2 porcje
Makaronowe „bułki”:210 g
makaronu zupek chińskich (użyłam 3 opakowań)2 średniej wielkości
jajkaBurgery:300 g chudej
wołowiny2 małe ząbki
czosnku½
czerwonej cebuli1 łyżka
majonezu1,5 łyżeczki
przyprawy American Steakhouse (w składzie:
cukier Demerara,
sól,
cebula,
czosnek, wędzona
papryka,
kolendra, kwasek
cytrynowy,
pomidory,
pietruszka,
bazylia,
oregano,
chili)
sól morskaświeżo zmielony
pieprzoliwaDodatki:mały
pomidor2-3 liście
sałaty lodowej2-3 plastry
czerwonej cebuliser topiony cheddarmajonezsos barbecueWykonanie:
Makaronowe „bułki”:
makaron z zupek przekładamy do miski i zalewamy wrzącą
wodą. Po około 5 minutach, gdy będzie miękki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
jajka i dokładnie mieszamy.Dwie miski o średnicy około 10-12 cm smarujemy delikatnie
oliwą. Na dno każdej kładziemy po ¼ części
makaronu i ugniatamy czymś ciężkim, np. puszką albo słoikiem aby nadać makaronowi zwartą formę. Spryskujemy
oliwą. I kładziemy warstwę folii spożywczej. Na folię do obu misek kładziemy pozostały
makaron i ponownie ugniatamy. Przykrywamy folią spożywczą i przekładamy na około 10-15 minut do zamrażarki.Burgery:
Mięso mielimy w maszynce.
Cebulę drobno siekamy,
czosnek przeciskamy przez praskę.Do zmielonego
mięsa dodajemy
cebulę z
czosnkiem,
majonez i
przyprawy. Wyrabiamy dłonią. Formujemy 2 kotlety, które smarujemy
oliwą.Burgery grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron przez około 5 -7 minut.
Makaronowe bułki smażymy na naoliwionej patelni przez 3-5 minut, dopóki się nie zrobią rumiane.Kładziemy na talerzu spód „bułki” i smarujemy
majonezem i
sosem barbecue. Kolejno kładziemy
mięso,
ser,
sałatę lodową,
cebulę, ponownie smarujemy
sosem barbecue i
majonezem oraz układamy
pomidora. Zamykamy drugą połową „bułki”.Podajemy od razu. Smacznego!



Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ