ßßß
Składniki:2 porcjeMakaronowe „bułki”:210 g makaronu zupek chińskich (użyłam 3 opakowań)2 średniej wielkości jajkaBurgery:300 g chudej wołowiny2 małe ząbki czosnku½ czerwonej cebuli1 łyżka majonezu1,5 łyżeczki przyprawy American Steakhouse (w składzie: cukier Demerara, sól, cebula, czosnek, wędzona papryka, kolendra, kwasek cytrynowy, pomidory, pietruszka, bazylia, oregano, chili)sól morskaświeżo zmielony pieprzoliwaDodatki:mały pomidor2-3 liście sałaty lodowej2-3 plastry czerwonej cebuliser topiony cheddarmajonezsos barbecueWykonanie:Makaronowe „bułki”: makaron z zupek przekładamy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Po około 5 minutach, gdy będzie miękki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.Dwie miski o średnicy około 10-12 cm smarujemy delikatnie oliwą. Na dno każdej kładziemy po ¼ części makaronu i ugniatamy czymś ciężkim, np. puszką albo słoikiem aby nadać makaronowi zwartą formę. Spryskujemy oliwą. I kładziemy warstwę folii spożywczej. Na folię do obu misek kładziemy pozostały makaron i ponownie ugniatamy. Przykrywamy folią spożywczą i przekładamy na około 10-15 minut do zamrażarki.Burgery: Mięso mielimy w maszynce. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, majonez i przyprawy. Wyrabiamy dłonią. Formujemy 2 kotlety, które smarujemy oliwą.Burgery grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron przez około 5 -7 minut.Makaronowe bułki smażymy na naoliwionej patelni przez 3-5 minut, dopóki się nie zrobią rumiane.Kładziemy na talerzu spód „bułki” i smarujemy majonezem i sosem barbecue. Kolejno kładziemy mięso, ser, sałatę lodową, cebulę, ponownie smarujemy sosem barbecue i majonezem oraz układamy pomidora. Zamykamy drugą połową „bułki”.Podajemy od razu. Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ