Wykonanie
W zasadzie w tytule przepisu jest prawie wszystko to, co chciałam Wam przekazać ;) Kolejną równie istotną sprawą, jest to, że
pomidory na sos powinny się smażyć na małym ogniu co najmniej 2 godziny. Dzięki temu otrzymamy TEN idealny smak i wydobędziemy z nich wszystko ci najlepsze;) Bardzo lubię ten sos! Mam nadzieje, że Wy również staniecie się ich fanami :) Nie wiem dlaczego, ale mój mąż określił ten sos jako: „Takie pyszne, górskie (?!)
słoneczne pomidory”. W razie wątpliwości – tak to miał być komplement ;) Przyznam, że nigdy nie sprawdziłam dokładnie, ale ze składników podanych poniżej powstanie około litr sosu.
Składniki:7 dojrzałych
pomidorów4 ząbki
czosnkuszklanka świeżej
bazyliiłyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
oreganołyżka
oliwy z oliwekłyżeczka
przyprawy – suszony
pomidorpieprzsólWykonanie:Na (dużą) patelnię wlewamy
oliwę i jak już będzie gorąca podsmażamy przez chwilę
czosnek (pamiętajmy , aby
czosnek nam nie zbrązowiał). Dodajemy posiekane
pomidory,
bazylię,
cukier i resztę przypraw. Zostawiamy
pomidory pod przykryciem na małym ogniu na około 2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Zrobione! Smacznego ;)