ßßß Cookit - przepis na Pomidory confit

Pomidory confit

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Pomidory można zaserwować na wiele sposobów, ten jest jednym z moich ulubionych. Dziś przepis na pomidory confi czyli pomidory konfitowane.
Możemy je przygotować gdy jest sezon na pomidory. Ja nie mogłam się powstrzymać i zrobiłam je już teraz, bo je uwielbiam, i były mi potrzebne do innego przepisu.
Pomidory confit są pyszne, idealne jako przekąska lub przystawka, zrobione w ten sposób mają wiele zastosowań. Mają bardzo silny i słodki smak, są doskonałe do makaronu, do bruschett ów czy owoców morza.
Słowo "confit" pochodzi od francuskiego czasownika "confire", co oznacza zachowanie: mówi się "confit" na wszystkie preparaty z owoców i warzyw doprawiane cukrem lub octem, które wymagają długiego czasu gotowania lub pieczenia na małym ogniu.
Zapraszam ;-)
Składniki:
500 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki cukru
sól i pieprz
tymianek
2-3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
oregano do smaku
Przygotowanie:
Kroimy pomidory wzdłuż na pół. Układamy na blasze, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy ziołami, czosnkiem i skrapiamy oliwą.
Pieczemy w temperaturze 140 °C w statycznym piecu przez 120 minut, aż woda wyparuje z pomidorów. Staną się lekko prażone ale nie suszone.
Przechowywujemy pomidory confit w lodówce przykryte folią w szczelnym pojemniku lub słoiku przez 3 dni. Nie zalecam zamrażania.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Tomato Confit
Ingredients:
500 g cherry tomatoes
2 tablespoons sugar
salt and pepper thyme
2-3 cloves of garlic
olive oil
oregano to taste
Preparation:
Cut tomatoes in half lengthwise. Arrange on a baking tray, season with salt, pepper and sugar. Sprinkle with herbs, garlic and sprinkle with olive oil.
Bake at 140 ° C in a static oven for 120 minutes until the water has evaporated from the tomatoes. They will be lightly toasted but not dried.
Confit tomatoes kept here in the refrigerator in a sealed foil-covered container or jar for 3 days. I do not recommend freezing.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/05/pomidory-confit.html