Prosto i klasycznie. Tak można powiedzieć o moim dzisiejszym daniu.Zapraszam na spaghetti z włoskim sosempomidorowym.Składniki:4 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwekpół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorówpół łyżeczki cukrusólpieprz8 - 10 dużych listków bazylii240 g makaronu spaghetti (2 porcje)Wykonanie:Czosnek kroimy na drobną kostkę i podsmażamy około 5 minut na oliwie.Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do czosnku.Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku.Dodajemy drobno porwane w palcach lub poszatkowane listki bazylii.Gotujemy około 15 - 20 minut. Sos musi się trochę zagęścić.Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.Spaghetti polewamy sosem pomidorowym. Można je ozdobić listkami bazylii.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji kulinarnej: