Wykonanie
Mam swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, który zawsze wychodzi. Chciałam jednak przekonać się czy nadaje się do innych wyrobów niż płaski placek :) Okazuje się, że tak! Można zrobić z niego np. pieczone pierożki i tartaletki! :) A czym je wypełnić? Uderzając w meksykańską nutę, przygotowałam farsz z
wieprzowiny, warzyw i aromatycznych przypraw. Rewelacyjna sycąca przekąska na spotkania z przyjaciółmi, dobra na ciepło i na zimno! Polecam, nie będzie można się od nich oderwać! ;)

Składniki:7 tartaletek (o średnicy 8 na dole/10 na górze cm) i 10 pierożkówCiasto:4 szklanki
mąki50 g świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy1 szklanka
wodypół łyżeczki
cukrupół łyżeczki
soliFarsz:300 g
wieprzowiny (zmielonej)3 łyżki drobno posiekanej
cebuli100 g
kukurydzy100 g
groszku konserwowego1 mała
czerwona papryka200 g
fasoli czerwonej2 ząbki
czosnku200 ml
przecieru pomidorowegopłaska łyżeczka kuminułyżeczka
kolendrypół pęczku
pietruszkipapryka ostra i słodka (
przyprawy)
sólpieprzoliwaWykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól,
cukier,
oliwę. Wkruszamy
drożdże, wszystko mieszamy i dodajemy
wodę. Zagniatamy kilkanaście minut im dłużej tym lepiej. Ciasto nie powinno się lepić do rąk. W razie konieczności można je podsypywać
mąką.Farsz: Kumin podprażamy na suchej patelni, po czym rozgniatamy w moździerzu. Na
oliwie podsmażamy
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Po kilku minutach dodajemy
mięso i obsmażamy je z każdej strony. Wlewamy
przecier pomidorowy. Dodajemy drobno pokrojoną
paprykę,
pietruszkę,
kolendrę oraz kumin. Dorzucamy
kukurydzę,
groszek i
fasolę. Na koniec przyprawiamy,
papryką słodką, ostrą,
solą i
pieprzem. Trzymamy na ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak oby płyn odparował.Z około połowy ciasta rozwałkowujemy w miarę cienki placek i wycinamy spore koła. Na środek każdego układamy czubata łyżeczkę farszu i zagniatamy w pierożki (mi wyszło 10 sztuk). Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, delikatnie posypanej
mąką.Foremki do tartaletek smarujemy niewielką ilością
oleju. Każdą (mi wyszło 7) wylepiamy drugą częścią ciasta i wykładamy pozostały farsz. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C około 15-20 minut. Jeśli pieczemy na dwóch blachach, to mniej więcej w połowie czasu zamieniamy blachy kolejnością. Smacznego!

Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za
serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie nam niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość
lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJEMY! :)